null Beeld

5x zo relaxt kan een wekelijkse aflevering van een serie zijn

Heb je net een fijne nieuwe serie ontdekt, blijkt er maar één aflevering per week op Netflix te verschijnen. Daar gáát je avond bingewatchen.

Online redactie Libelle

null Beeld

Fargo is er zo een, net als Designated survivor of het nieuwste seizoen van Better call Saul. Deze series worden gelijktijdig uitgezonden op de Amerikaanse lineaire televisie. Dus zodra de aflevering daar te zien is, is de aflevering de volgende dag op Netflix in Nederland beschikbaar. Zo snel mogelijk is hier dus het toverwoord. Maar wekelijks kijken kán ook best relaxt zijn. Bye bye slaaptekort en nog 4 andere redenen waarom het soms best oké is om een weekje te wachten op een nieuwe aflevering.

1. Betere opbouw van spanning


Met het bingewatchen van een serie sta je na een aflevering niet echt stil om na te denken wat er precies is gebeurd. Je bent al bezig met de volgende aflevering voordat je echt kunt verwerken dat X bijvoorbeeld dood is. Met je partner nog uren napraten over die cliffhanger is er niet echt bij; je gaat feitelijk van cliffhanger naar cliffhanger en de hoogte- en dieptepunten komen dus minder hard binnen. Met wekelijks kijken heb je die tijd en ruimte wel en bouw je een natuurlijke spanning op. Denk maar eens aan de enorme cliffhanger van Game of thrones seizoen 5 en alle spanning daaromtrent. Omdat de verhaallijn van de serie nu op de boeken vooruit loopt, wisten zelfs de lezers van de boeken niet wat er zou gebeuren. In de maanden in aanloop naar seizoen 6, verschenen er talloze artikelen en ontstonden online vele discussies over hoe het verhaal in het volgende seizoen verder zou gaan.

null Beeld

2. Minder ‘textflixing’


Bijna elke serie herhaalt wel bepaalde plot scènes of korte fragmenten. Als je een serie gaat bingewatchen kan dit irritant worden. Dat is het moment waarop je tijdens de serie vaak even gaat whatsappen ('textflixing') of op Facebook kijkt. Als je elke week een nieuwe aflevering kijkt, heb je die irritatie niet. Sterker nog, het is vaak fijn om even opgefrist te worden met de belangrijkste scènes van vorige week. Kortom, je hebt op dat moment volledige aandacht voor de serie (en dus niet voor je telefoon of Facebook).

null Beeld

3. Hallo sociaal leven

Er is geen verleiding om alle afleveringen achter elkaar door te kijken als er maar één aflevering per week beschikbaar is om te kijken. Je zult moeten wachten tot volgende week. Tot die tijd heb je dus alle tijd om er op uit te gaan, te gaan sporten, uitgebreid te koken of met vrienden af te spreken. En zeker met de zomer in aantocht is dat geen straf.

null Beeld

4. Bye bye slaaptekort


Of je gaat wat eerder naar bed (en laat je laptop, smartphone en tablet beneden). Ook hierbij geldt dat als er geen verleiding is om alle afleveringen te bingewatchen, je dus ook dankbaar van die tijd gebruik kunt maken om op tijd naar bed te gaan zodat je de volgende dag uitgerust bent.

null Beeld

5. Minder 'Netflix Cheating'


Naast het delen van elkaars bed, koelkast en dagelijkse bezigheden deel je anno 2017 ook een serie met je partner. En als jij dus stiekem de aflevering van jullie favoriete serie verder kijkt zonder je partner, is er sprake van 'Netflix Cheating'. De verleiding om verder te kijken als je partner een avond van huis is, kan immens groot zijn als alle afleveringen van een serie direct beschikbaar zijn. Vanaf de bank of de slaapkamer start je heel makkelijk de volgende aflevering op waar je de voorgaande avond bent gebleven. Maar als de nieuwe aflevering pas volgende week weer beschikbaar is, is vreemdgaan bijna geen optie (op een enkele uitzondering na). Noodgedwongen moet je een aantal dagen wachten en dan is het net zo makkelijk om er samen met je partner een momentje van te maken. Toch?

null Beeld

En voor alle bingers onder ons die maar niet aan wekelijks kunnen kunnen wennen deze monstertip: spaar ze op en kijk ze na een aantal weken (als alle afleveringen op Netflix staan) allemaal in één keer. Graag gedaan!

null Beeld

Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden