null Beeld

6 geheimen voor het opvoeden van pubers

Veel ouders vrezen de dag dat hun lieve kleine schatje verandert in een chagrijnig, ouder-hatend wezen met een grote mond dat de hele dag met deuren slaat. Nou, dat valt reuze mee hoor. Zeker met deze tips.

Lonneke Bär

1. Luister naar ze

Elke dag is er wel een moment waarop ze hun dag met je willen delen voordat ze zich weer terugtrekken in hun eigen wereld. Vaak als ze net uit school komen. Grijp dat moment aan. Draai het gas onder de pannen uit, leg je telefoon neer, wees blij dat ze er zijn en luister naar ze. Wees empathisch, maar geef niet per se advies. Dat vragen ze wel als ze dat nodig hebben.

null Beeld

2. Zeg vaker ja dan nee

Niet tegen alle grillen die ze willen. Maar wel een fundamenteel: yes, you can. Hun hele leven zullen ze al horen wat ze niet goed doen, wat beter moet en lopen ze tegen allerlei vooroordelen aan waarom ze iets niet zouden kunnen, moeten, willen of doen. Laat jij dan degene zijn die tegen ze zegt: ja, natuurlijk, ga ervoor.

null Beeld

3. Zeg vaak nee

Als ze tegen zichzelf in bescherming genomen moeten worden. Dat hoeven we verder niet uit te leggen, toch?

null Beeld

4. Voer ze

Veel, vaak en goed. Hun lichamen groeien hard en hebben ongelooflijk bouwstoffen en brandstof nodig om dat te kunnen. Maak gezond, veel en vooral heel lekker eten voor ze. Trakteer ze. Vrienden zullen vaak bij jullie willen aanschuiven omdat het eten zo lekker is. Dat is dan ook meteen de perfecte manier om die vrienden te leren kennen én een oogje in het zeil te houden.

null Beeld

5. Pick your battles

Met pubers is het zo makkelijk om continu kritiek te hebben. Die rugzak middenin de hal, alle middagsnacktroep op het aanrecht, huiswerk dat weer niet is gemaakt. Ze zijn toch geen kleine kinderen meer? Niet doen. Vraag eerst eens hoe hun dag was, geef een lekkere knuffel en – nogmaals – luister naar ze. Misschien moeten ze gewoon eerst even hun verhaal kwijt. Pas daarna vraag je of ze alsjeblieft hun troep willen opruimen. Een fijn gesprek is écht belangrijker dan een paar sokken in de wasmand. Na een fijn gesprek is de kans trouwens het grootst dat dat paar sokken zonder zeuren toch in die wasmand belandt. Als je ze niet de hele tijd op hun nek zit om kleinigheden, luisteren ze veel beter wanneer je ze wel een keer wat vraagt.

null Beeld

6. Hou intens veel van ze

Hou van ze om wie ze zijn, de fijne en vooral ook de minder leuke dingen. Dat hebben ze nodig (wie niet!). Hou van hun humor, onzekerheid, (over)gevoeligheid, creativiteit, dromen, wil om bizarre dingen te ontdekken, vrienden, grenzeloze egoïsme, goede bedoelingen, slungelige lichamen, onhandigheid én hun behoefte over al je grenzen te gaan. Het is allemaal onderdeel van het magische proces dat volwassen worden heet. Vergeet ook niet om ze te laten weten dat je van ze houdt. En laat je ze zijn zoals ze zijn, dan krijg je heel veel liefde terug.

null Beeld

LEES OOK:

Bron: Upworthy. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden