null Beeld

6 redenen waarom we allemaal dol waren op Annie M.G. Schmidt

Annie M.G. Schmidt zou op 20 mei 106 geworden zijn en in datzelfde weekend is het 22 jaar geleden dat ze overleden is. Om de moeder der Nederlandse kinderliteratuur te blijven herinneren, is er ieder jaar een Annie M.G. Schmidt- week. En daar zijn wij dolgelukkig mee, want iedereen die met haar verhalen is opgegroeid, weet hoe fantastisch ze was.

Lotte van Erp

Schmidt schreef op haar 14e haar eerste versjes en samen met Fiep Westerdorp, die ze na de Tweede Wereldoorlog bij Het Parool leerde kennen, maakte ze de kinderverhaaltjes over Jip en Janneke. Deze verschenen vijf jaar lang iedere dag in de Amsterdamse krant. Dit was het begin van een levenslange samenwerking tussen de twee, waaruit onder andere Otje, Floddertje en Pluk van de Petteflat voortkwamen.

Naast het schrijven van verhalen en versjes maakte ze radio (de veertiendaagse radioserie De familie Doorsnee) en televisie (Pension Hommeles en Ja Zuster, Nee Zuster). Waar Schmidt vooral om bekend stond, waren haar tegendraadse teksten die haar de eigengereide persoon maakten die ze was. Vooral in interviews kon ze flink uitpakken met goudeerlijke uitspraken die op het randje waren. Zo antwoordde ze ooit op de vraag van Ivo Niehe of ze van kinderen houdt: "Helemaal niet. Nou ja, ik zal ze niet schoppen als ik ze tegen kom, maar ik ben niet speciaal dol op kinderen, nee." Waaraan ze even later toevoegde: "Maar ik heb wel een hekel aan volwassenen."

Vergis je niet in haar, want onder deze humoristische buitenkant zat een vrouw die de wereld een heleboel inspiratie te bieden had. Niet iedereen kent de oneliners die zij niet zelden liet horen op tv, in haar teksten en in interviews. Daarom hebben wij de mooiste op een rijtje gezet voor je.

"Nou ik eindelijk geld heb om een dure jurk te kopen, kan ik er niet meer in."

"De televisie is een monster dat roofbouw pleegt op de inspiratie."

"Het leven is een ramp met veel troost, laten we het daar maar op houden; dan valt het altijd nog een beetje mee. De troost bestaat in chocoladebiscuitjes, kleine kinderen, Johannes Brahms en roddelen."

"Ieder verhaal eindigt gelukkig als je maar vroeg genoeg ophoudt."

"Doe nooit wat je moeder zegt

Dan komt het allemaal terecht."

"Een Hollandse roman is als een lusteloze coïtus."

Het thema van de Annie MG Schmidt week is dit jaar 'Nederland viert feest met Jip en Janneke', omdat het dit jaar 65 jaar geleden dat het eerste verhaal over Jip en Janneke in Het Parool verscheen. In 150 boekhandels in het land kun je de hele Annie MG Schmidt-week op de foto met Jip en Janneke.

BEKIJK OOK DEZE VIDEO:
Kiki Schippers pakt de Annie MG Schmidt- prijs

Bron: Avro Tros, En toen, Nederlands Woordenboek Beeld: ANP foto

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden