null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

6x zó houd je het thuis gezellig met je puber

Als je oogappeltje de puberteit instormt, wordt het daar thuis niet altijd gezelliger op. Met deze tips wordt het hopelijk makkelijker om in ieder geval een póging te doen.

Faye HeijnisGetty Images

Je puber en het hele gezin zal je dankbaar zijn.

Pieternel (15) ruimt haar kamer nooit op, en daar wordt haar moeder Amanda (44) laaiend om. Ze 'vechten het uit' in de boksring in bovenstaande video.

1. Zie je puber niet als last

Ja, ze halen het bloed onder je nagels vandaan. En ja, hun gevloek en getier kán eigenlijk ook niet door de beugel. Maar probeer de puberteit te begrijpen en te omarmen. Je kind is volwassen aan het worden. Probeer het grotere plaatje in je achterhoofd te houden - ook als meneer wéér vloekend en tierend de trap afkomt omdat zijn voetbalkleren niet zijn gewassen.

2. Zeg vaker ja dan nee

Die nee gaan ze vaak genoeg te horen krijgen in hun leven. En die is af en toe ook echt nodig, om je kind te behoeden voor gevaar. Maar in de puberteit is juist ook een moeder of vader nodig die zegt: ga ervoor! Tot op zekere hoogte, uiteraard.

3. Luister naar je puber

Het allerliefst wil je natuurlijk dat je puber z'n hart bij jou lucht als 'ie ergens mee zit. Maar typerend voor de puberteit is juist dat je soms geen flauw benul hebt van wat er in het hoofd van je tiener omgaat. Koester de momenten dat ze uit zichzelf iets aan je vertellen - ze hebben een hekel aan ondervragingen. En luister ook echt. Leg die telefoon weg. Kijk ze in de ogen aan. En, heel belangrijk: probeer het echt bij luisteren te houden, en geef ze niet constant ongevraagd advies. Ze hebben gewoon behoefte aan een luisterend oor.

4. Geef je puber veel, vaak en goed eten

Hun lichamen smeken om gezond en genoeg eten, aangezien ze veel bouwstoffen en brandstof nodig hebben om te groeien. Duik in één van Libelle's kookboeken zoals Libelle Lekker of Libelle Kip voor Elke Dag, of check wekelijks de heerlijke recepten die in het magazine staan. Trakteer ook meteen hun vrienden eens op een lekker bordje: dat kun je ze beter leren kennen en een oogje in het zeil houden.

5. Word niet overal boos om

Je kunt iedere dag wel losgaan over die rommel op z'n kamer of z'n grote mond. Maar voordat je geërgerd vraagt om het op te ruimen of om normaal te doen, kun je misschien beter eerst op een relaxte toon vragen hoe zijn dag was. Misschien voelt 'ie zich wel down en moet hij even zijn hart luchten. Negeer die rommel dan dus even, en investeer in een goed gesprek. En vraag pas daarna om zijn stinkende gymschoenen even netjes op te bergen.

6. Maak grapjes

Humor is de redding in veel nare situaties. Puber en ouder kunnen elkaars bloed soms wel drinken. Neem een stap terug, koel af en probeer er de humor van in te zien, zonder je kind of jezelf te kakken te zetten. Lees bijvoorbeeld Jan, Jans en de kinderen, waarin perikelen met hun puberzoon regelmatig de revue passeren. Hilarisch en herkenbaar.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

BEKIJK OOK:

Bron: Upworthy. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden