null Beeld

7 redenen waarom we Jef Alberts gaan missen

Vorig jaar zei hij al dat hij wilde stoppen met GTST, maar nu is de kogel dan toch écht door de kerk. Acteur Bartho Braat (65) stopt met zijn rol als Jef Alberts in de RTL4-soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden.

MH

In 2015 liet hij al eens vallen dat hij wilde stoppen met de serie, om "andere dingen" te gaan doen. Maar in juli nam hij zijn woorden terug en beweerde hij "nog lang niet" weg te zijn.

Het blijft nog even een verrassing tot wanneer Jef in Meerdijk blijft. Er wordt gespeculeerd dat hij een nieuw leven gaat beginnen in Zuid-Frankrijk. Good for him. Maar wij gaan hem natuurlijk ontzettend missen. En wel om deze redenen:

  • Als er iémand GTST ís, dan is het Jef wel. Amper 3 maanden geleden vierde GTST z’n 25-jarige jubileum – en toen zat Jef er al 24 jaar in. Dat maakt hem zoveel méér dan een personage alleen. We zijn van hem gaan houden, alsof het onze eigen vriend is.
  • En zeg nou zelf, zijn borstelige wenkbrauwen wekken toch ook gewoon liefde en vertrouwen op?
  • Bodega De Koning is een stuurloos schip zonder Jef. Wie luistert en nu naar de verhalen van Rik de Jong en Maxime Sanders? Bij wie kunnen Bing en Lorena uithuilen als de sterke schouder van Jef er niet meer is?
  • En wie moet nu al die vrouwen van Meerdijk entertainen? Want Jef lijkt misschien wel een brave burger - stiekem is hij meer rock ’n roll dan wij allemaal bij elkaar. Hij is getrouwd (geweest) met Karin, Sylvia, Barbara én Dorothea en heeft maar liefst 5 kinderen bij verschillende vrouwen. Kun jij hun namen allemaal nog onthouden? Nee. Precies. Dat dachten we al.
  • Ook op professioneel vlak is Jef een bron van inspiratie. Half reclameminnend Nederland is ooit begonnen als copywriter of nee, waarom niet gewoon meteen als directeur, dankzij het lichtende voorbeeld dat Jef en zijn broer Robert gaven met hun niet altijd even florerende reclamebureau Alberts & Alberts (dat later Albert, Alberts & Flash werd, vervolgens transformeerde in ‘de garage’ om uiteindelijk tóch weer Alberts & Alberts te gaan heten).
  • Dan te bedenken dat Jef de top heeft bereikt door gewoon keihard te werken in de meubelfabriek waar hij als een jong Jefje zijn carrière 24 jaar geleden begon. Later heeft hij zelfs nog voor de door en door slechte Frits van Houten en Martine Hafkamp gewerkt. Daar is hij zónder kleerscheuren vanaf gekomen (dit overigens in tegenstelling tot Frits zelf, die is geëlektrocuteerd in bad). Ja, die goede ouwe Jef bewijst maar weer eens dat alles waar je niet dood aan gaat, je alleen maar sterker maakt.
  • Dat laatste geldt ook voor zijn innige en vooral langdurige vriendschap met schoonzus Laura Selmhorst. Een vrouw die het niet zo nauw nam met de huwelijkse trouw en die voor veel mensen een bron van ergernis was (kun je je die scene nog herinneren dat ze op het strand rondsprong als een jong hert, aanstellerig uitroepend: "Stan (haar toy boy), we zijn vrij!") maar niet voor Jef. Nee, hij bleef altijd achter haar staan, als de trouwe lobbes die hij is. Laura is overigens op ongeëvenaarde wijze is nagedaan door Carlo & Irene in pittige tijden. Maar dat terzijde.

Lieve Jef, we hopen nog steeds dat de geruchten niet waar zijn. En als ze toch waar zijn, dat je ons allemaal uitnodigt op je wijnboerderij in Frankrijk. Je hebt het verdiend, jongen.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden