Libelle samen met het Oogfonds & de Oogvereniging

Wat is dit?

'Libelle samen met het Oogfonds & de Oogvereniging ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van Libelle zijn hier niet bij betrokken.

7 tips om je ogen gezond te houden tijdens de zomer

null Beeld

Met hoge temperaturen zijn we massaal aan het smeren om onze huid te beschermen. Maar vaak staan we er niet bij stil dat het beschermen van de ogen net zo belangrijk is. Met deze tips komen jouw ogen gezond de zomer door.

Libelle samen met het Oogfonds & de Oogvereniging

In de zomer denken we er meestal wel aan om onze huid te beschermen. Maar dat je ogen ook bescherming nodig hebben, dat wordt vaak vergeten. Als je de ogen niet goed verzorgt, kan dit onder andere leiden tot irritatie, infecties, bijziendheid of zelfs slechtziendheid. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Zij zijn zelfs extra kwetsbaar voor licht en uv-straling. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw ogen (en die van je kinderen) gezond en beschermd blijven.

1. Kies een goede zonnebril uit

Een zonnebril is meer dan alleen trendy. Uv-straling is namelijk niet alleen schadelijk voor de huid, maar óók voor de ogen. De schade merk je niet meteen, maar op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Een goede zonnebril is daarom heel belangrijk. Voor zowel jong als oud, want kinderen zijn hier extra gevoelig voor. Kies een zonnebril met CE-markering 3 of 4 (die hebben een lichtabsorptie van minimaal 75%), die 100% uv-bescherming biedt en let erop dat het montuur groot genoeg is. Zo voorkom je dat het uv-licht via de boven-, onder- of zijkant de ogen kan bereiken.

2. Gebruik oogdruppels als je last hebt van droge ogen

In de zomer kunnen de temperaturen hoog oplopen. Maar gelukkig bestaan er airco's! Ideaal voor in de auto of op je snikhete hotelkamer. Helaas krijgen veel mensen hierdoor wel last van droge ogen. Dit kan zorgen voor een pijnlijk en brandend gevoel, en daar zit je tijdens je vakantie niet op te wachten. Oogdruppels kunnen deze klachten verlichten, maar deze dienen wel gekoeld bewaard te worden. Wil jij je oogdruppels meenemen in het vliegtuig of op vakantie? Bewaar ze dan in een speciaal koeltasje en houd rekening met de eisen rondom het vervoeren van vloeistoffen.

3. Geniet elke dag van een bakje zomers fruit

Wist je dat gezond eten niet alleen goed is voor je lichaam, maar ook voor je ogen? De grootste oorzaak van blijvende slechtziendheid en blindheid is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Om het risico op LMD te verlagen, is het belangrijk om antioxidanten als vitamine C en E binnen te krijgen. En deze stoffen zitten onder andere in groente en fruit. Tip: maak iedere dag een bakje met zomers fruit klaar en geniet hier lekker van in het stralende zonnetje. Gezond én relaxed!

4. Probeer in beweging te blijven

Het is natuurlijk heerlijk om tijdens je vakantie te luieren op je strandbedje. Maar toch is het wel verstandig om af en toe een beetje in beweging te komen. Lichaamsbeweging zorgt voor een goede bloedvoorziening in het netvlies en voor een betere werking van het hart, wat er weer voor zorgt dat je bloeddruk niet te hoog wordt. Zo voorkom je schade aan de bloedvaten in en rondom het oog. Sluit bijvoorbeeld een keertje aan bij een lesje aquagym, of maak een wandeling langs de hotspots van jouw vakantieverblijf. Dan kun je daarna met een goed gevoel weer achteroverleunen bij het zwembad.

5. Geniet van vergezichten

In de zomer zijn we graag buiten om van de zonnige omgeving te genieten. Het is voor een gezonde groei van kinderogen heel belangrijk om 2 uur per dag buiten te zijn. Maar dat moet op een zonnige vakantiebestemming met prachtige uitzichten wel goedkomen, toch? Weinig buitenlicht en veel dichtbij kijken kunnen op de langere termijn zorgen voor bijziendheid, een oogafwijking waarbij je moeite hebt om dingen op afstand scherp te zien. Vooral kinderen tot 20 jaar lopen hier een risico op. Daarom is de 20-20-2 leefregel bedacht. Kijken je kinderen een filmpje tijdens de autoreis naar Spanje of terwijl jij lang zit te tafelen bij de lekkerste pizzeria van Toscane? Laat ze dan na 20 minuten dichtbij kijken even 20 seconden in de verte kijken. Niet altijd leuk zo’n pauze, wel nodig. 20-20-2, daar red je je ogen mee!

6. Neem oogklachten serieus

Zie je op vakantie bliksemflitsen, maar komt dit niet door onweer? Of heb je tijdens beachvolleybal een bal in je oog gekregen en heb je nu pijn aan je oog? Aarzel dan niet en ga zo snel mogelijk naar de huisarts of naar een plaatselijke dokter. Zulke alarmsignalen kunnen wijzen op een oogziekte, dus het is belangrijk om de klachten serieus te nemen. Oók wanneer je op het meest afgelegen plekje in de Toscaanse heuvels zit en je uren moet rijden om de dokter te bereiken. Leuk is het niet, verstandig wél.

7. Houd je lenzen goed schoon

Hoe verleidelijk het ook is om op de camping je lenzen even snel af te spoelen in het toiletgebouw, voor de lensdragers onder ons is het belangrijk om ook op vakantie voorzichtig met je lenzen om te gaan. Zeker omdat je hier constant te maken hebt met zand, zeewater en chloor. Lenzen kunnen bij verkeerd gebruik namelijk zorgen voor ernstige oogproblemen, zoals infecties. Een aantal belangrijke tips:

  • Gebruik lenzenvloeistof één keer en gooi 'm dan weg
  • Lenzen verloren of lenzenvloeistof vergeten? Zorg dat je altijd een reservebril bij je hebt
  • Zorg voor schone handen bij het in- en uitdoen
  • Reinig de lenzen niet met kraanwater
  • Draag geen lenzen tijdens het slapen of zwemmen
  • Wil je onderwater toch goed zien? Schaf een duikbril op sterkte aan
  • Gebruik lenzen nooit langer dan aangegeven
  • Doe je lenzen iedere dag een paar uur uit en draag dan een bril

Wees zuinig op je ogen

Vaak realiseren we pas hoe belangrijk onze ogen eigenlijk zijn wanneer er iets mis mee is. Het Oogfonds en de Oogvereniging zetten zich in om onnodige slechtziendheid te voorkomen en mensen met oogaandoeningen te steunen. Neem een kijkje op de website van het Oogfonds en de Oogvereniging voor meer informatie.

null Beeld

De journalisten van Libelle zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden