null Beeld

7 x hoe het ook alweer was voordat Google ons leven veranderde

Vandaag mag Google 17 digitale kaarsjes uitblazen. Het internetbedrijf werd al opgericht in 1998 en is net als lucht: overal om ons heen. 

Vera Klandermans

Toegegeven, Google is ontegenzeggelijk handig. Maps vertelt ons de juiste weg, Google is de grote vraag-maar-raak-machine die op alles een antwoord weet en meer dan 900 miljoen mensen hebben een Gmail-account.

Hoe was het ook alweer?

Google is echt overal en dat wordt alleen maar meer, met brillen, slimme horloges en wat al niet meer. Maar hoe was het ook alweer zonder? Kunnen we ons nog een leven voorstellen zonder de grote zoekmachine of Google Maps? Of internet (met een snelle verbinding) in het algemeen? Hoe zag ons leven er daarvoor ook alweer uit? Een lijstje!

1. Bellen met de vaste telefoon

Vroeger hadden we een telefoon inclusief snoer, haak, draaischijf en hoorn. Uren kletsen met je vriendin, je moeder of je zus op dezelfde plek...het was een hobby van velen. Urenlang bellen had echter ook een nadeel: de hoge telefoonrekening. Gelukkig hebben we nu Google-chat, maar ook WhatsApp, Skype en Facetime.

Lees ook: 11 dingen uit de jaren 80 en 90 die een comeback maken.

2. Inbellen op de modem en lijn bezet

Het was bellen óf internetten. Allebei tegelijk, dat kon niet. Voor dat laatste moest je inbellen op de modem (die piepjes!) en dan... ontsloot zich het wereldwijde web. Maar het sloot ook de telefoonlijn af, zodat je niet meer bereikbaar was. Om te bellen moest je dus wachten totdat iemand uit-geïnternet was. Handig, als je net op dat ene belangrijke telefoontje zit te wachten!

3. ICQ en MSN

Na het inbellen meldde je je direct aan bij MSN of ICQ om te chatten met je vrienden. Het was altijd weer spannend wie er online zou zijn. Was er niemand op MSN of ICQ? Dan kon je altijd nog babbelen met onbekenden in verschillende chatrooms en boxen.

4. Ilse en Altavista

Voordat grootmacht Google in ons leven kwam, hadden we Ilse en Alta Vista. Tegenwoordig bestaat Alta Vista niet meer, maar Ilse leeft en kun je nog steeds gebruiken.

5. De dansende bananaan

En toen was er ineens Hyves, het vriendennetwerk van Nederland. Porren, krabbelen en de dansende banaan, het hoorde allemaal bij het netwerk. Maar Hyves kwam en ging weer ten onder. Dat was misschien balen, maar gelukkig hebben we tegenwoordig Google Hangouts, Facebook, Instagram, Twitter en nog veel meer sociale netwerken waar we ons ei op kwijt kunnen.

null Beeld

6. Gratis e-cards sturen

Als er iemand jarig is sturen we een felicitatie via een belletje, sms, Gmail-chat of een Facebook-bericht. Maar vroeger hadden we heuse e-cards mét geluid. Deze kon je gratis versturen naar een mailadres van een vriend via Kaartenhuis.nl. Dat kan trouwens nog steeds, maar is helaas niet meer gratis.

7. Afspraak is afspraak

Om 14:00 uur de trein willen nemen en dan 10 minuten van tevoren ergens afspreken. En dan maar hopen dat er geen vertraging is (wat je pas zag als je op het perron stond) en dat degene met wie je hebt afgesproken sowieso de plaats van bestemming kon vinden en op tijd was. Want even appen dat je later bent, dat kon nog niet. Het was altijd een gok, maar ach... dat had ook wel wat.

Hoe communiceerde jij het liefst voor het internettijdperk?

Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden