null Beeld

700 honden in beslag genomen, 400 zoeken nog ’n baasje

Vandaag werd bekend dat er in 2014 maar liefst 700 honden in beslag zijn genomen na meldingen bij de dierenpolitie. Ruim 300 honden hebben inmiddels een nieuw baasje gevonden, de andere 400 wachten nog op een nieuw thuis. 

Helene van Santen

De honden die niet in een nieuw huis geplaatst konden worden, zijn opgenomen in een van de vele dierenasielen in Nederland. Daar wachten zij op een nieuw baasje. Wil je een hond adopteren? Kijk dan eens op de website van de Stichting Dierenasiels.

Noodnummer

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken komt het grote aantal in beslag genomen dieren doordat het noodnummer 144 van de Dierenpolitie - een initiatief van de overheid - beter bekend is bij het publiek.

Online kopen

Steeds meer mensen kopen hun huisdieren online, bijvoorbeeld op Marktplaats. Hierdoor zijn er ook meer impulsaankopen. Om mensen aan te sporen om goed na te denken voordat ze een huisdier aanschaffen, is vorig jaar de campagne 'Voorkom impulsaanschaf huisdieren' gelanceerd.

LEES OOK: HUISDIERENFOTOGRAFIE: DIEREN IN DE SCHIJNWERPERS

Waar moet je op letten bij het kopen van een huisdier?

Een huisdier is heel gezellig, maar er komt ook veel bij kijken. Daarom is het verstandig om jezelf een aantal kritische vragen te stellen voordat je een huisdier aanschaft. Zoals:

  • Heb ik genoeg tijd? Veel dieren kunnen niet de hele dag alleen thuis zijn. Honden moeten regelmatig uitgelaten worden.
  • Heb ik genoeg ruimte? Een hamster heeft niet veel ruimte nodig, maar een hond moet zich vrijuit kunnen bewegen.
  • Neem ik een huisdier voor mezelf of mijn kinderen? Uiteindelijk ben jij als volwassene verantwoordelijk voor de zorg van het huisdier. En ben jij dus degene die 's avonds laat in de regen naar buiten moet als de hond nog uitgelaten moet worden...
  • Heb ik genoeg te besteden? Niet alleen de aanschaf van een huisdier kost geld, ook de verzorging en voedsel. En als je poes of konijn ziek is, komen daar kosten voor de dierenarts bij.
  • Welk dier past bij mij? Wil je een rustige poes die op je schoot komt liggen als je op de bank zit, of een hond die een echte spring-in-'t-veld is? En wil je een puppy dat je nog moet opvoeden of wil je liever een volwassen dier? Bedenk goed welk huisdier met welke karaktereigenschappen het beste bij jou past.
  • Ben ik bereid om over tien jaar nog voor het dier te zorgen? Niemand kan in de toekomst kijken, maar als je een jong huisdier aanschaft, moet het de komende tien jaar door jou verzorgd worden.
  • Heb ik genoeg mensen in mijn omgeving die de zorg (tijdelijk) kunnen overnemen? Als je op vakantie gaat, kun je niet altijd je huisdier meenemen. En dus is het handig als je van tevoren afspreekt met je moeder, zus of vriendin of zij voor je cavia, vogel of hond willen zorgen.

LEES OOK: ZO ZAG JE DE RELATIE TUSSEN MENS EN DIER NOG NOOIT

De top 10 populairste huisdieren in Nederland:

1. Goudvis

2. Vijvervis

3. Kat

4. Vogel

5. Hond

6. Kip

7. Konijn

8. Duif

9. Knaagdier

10. Reptiel

Bron: RTL, TNS NIPO. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden