Maar liefst 72% van de Nederlanders wil van mondkapjes af Beeld Getty Images
Maar liefst 72% van de Nederlanders wil van mondkapjes afBeeld Getty Images

72% van de Nederlanders wil van mondkapjes af

De coronamaatregelen worden flink versoepeld, maar de mondkapjesplicht blijft voorlopig nog van kracht. Tot groot ongenoegen van bijna driekwart van de Nederlandse bevolking.

Corona

Maar liefst 72% van de Nederlanders wil eerder van de mondkapjes af dan het kabinet gepland heeft. Zo blijkt uit cijfers van Hart van Nederland.

Versoepelingen

Het kabinet is van plan om vanaf 26 juni weer flink wat versoepelingen door te voeren. Zo gaat onder andere het aantal gasten dat je thuis mag ontvangen omhoog en mogen restaurants, theaters, musea en bioscopen meer bezoekers ontvangen.

Basisregels

De basisregels blijven wel nog gelden. Denk aan het 1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuiswerken en thuisblijven bij klachten én dus de beruchte mondkapjesplicht. Deze maatregelen vervallen pas bij de laatste stap van het zogenoemde openingsplan. Wanneer dit precies is, is nog onbekend.

Thuiswerken en afstand houden

Naast dat veel Nederlanders de mondkapjes zat zijn, zou 11% van de Nederlanders ook graag de 1,5 meter afstand zien verdwijnen. En ongeveer hetzelfde percentage wil liever niet meer thuiswerken.

Naleven

Dat Nederlanders van het mondkapje af willen, betekent niet dat we de regel ook massaal aan ons laars lappen. 73% zegt het mondkapje nog altijd te dragen wanneer dat moet. 7% geeft aan het mondkapje nooit te dragen.

Marcel Levi

Libelle sprak internist Marcel Levi over het belang van het instant houden van de basisregels tijdens de laatste loodjes van de coronacrisis. Zijn antwoord lees je hier.

Mondkapjes-magie: zo heb je nooit meer pijn achter je oren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Hart van Nederland.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden