null Beeld

7x dit kun je allemaal maken met avocado

Avocado is heerlijk voor op je broodje of om guacamole van te maken. Maar wist je dat er veel meer kunt doen? Je kunt er bijvoorbeeld ook ijs of mayonaise van maken. Hieronder 7 heerlijke recepten.

Laudine Schuurman

1. Mayonaise

Mayonaise is superlekker bij gerechten als tonijn, eieren en (kip)salade, maar het zit vol met ongezonde vetten en bevat weinig voedingswaarde. Gebruik in plaats daarvan een avocado. Het voegt veel gezonds toe, maar doet niet af aan de smaak. Maak er bijvoorbeeld een spread van door het met een druppeltje olijfolie te mixen.

null Beeld

2. Boter

Je kunt de boter in een taart in dezelfde hoeveelheid vervangen door een avocado. Je verandert hiermee het verzadigde vet door onverzadigd vet.

null Beeld

3. Zure room

Als je gewend bent om (zure) room door je soep te gooien of het lekker vindt als dip, gebruik dan eens een avocado. Je krijgt dezelfde consistentie, maar dan wel zuivelvrij en vol met voedingsstoffen.

null Beeld

LEES OOK: ZO SNIJ JE EEN AVOCADO IN EEN HANDOMDRAAI

4. Smoothie

Wil je een echt romige smoothie of een heerlijke pudding? Voeg dan een avocado toe. De textuur verreikt alle zoete lekkernijen en de neutrale smaak past er prima bij. Maak bijvoorbeeld een heerlijke smoothie met een halve avocado, 1 appel, een halve mango, 1 theelepel gemberpoeder, twee handen spinazie. Je mixt alles in de blender, en als laatste voeg je nog wat water toe.

null Beeld

5. IJs

Je had het misschien niet verwacht, maar van avocado kun je ook ijs maken. Als je echt heel erg verlangt naar lekker zoet roomijs, dan is dit misschien geen goede optie. Maar als je graag een gezondere variant wil, dan is het zeker het proberen waard. Maak bijvoorbeeld deze lekkere ijsjes:

Je hebt nodig:

  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel citroen- of limoemsap
  • 1 rijpe banaan
  • 1 flinke schep rauwe cacao
  • 1 a 2 theelepels ahornsiroop

Bereiding:

  1. Pureer de avocado met de citroen- of limoensap.
  2. Voeg hier de banaan en de ahornsiroop aan toe.
  3. Meng de cacao erdoorheen.
  4. Giet het avocado mengsel in vormpjes en steek er indien gewenst ijsstokjes in (omdat het mengsel zo dik is blijven de stokjes uit zichzelf al rechtop staan).
  5. Zet het geheel ongeveer 4 uur in de vriezer of totdat het mengel volledig bevroren is.

null Beeld

6. Brood

Oké, avocado heeft dan wel niet dezelfde smaak als brood, maar toch is het een prima vervanger. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als 'boterham' voor onder je gebakken eitje of gebruik het als een kommetje voor je tonijnsalade.

null Beeld

7. Kaas

Ja een avocado is natuurlijk geen kaas, dat snappen wij ook. Maar net als kaas, voegt een avocado een mooi contrast toe op een broodje. Veel beter voor je cholesterol en het bevat veel minder zout.

null Beeld

Zo kun je zien of een avocado rijp is:

LEES OOK:

Bron: Huffington Post. Beeld:iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden