null Beeld

7x Handig om te weten over hoofdluis

Het is landelijke luizendag. Een vies onderwerp waarvan je spontaan jeuk aan je hoofd krijgt, maar het is wel handig om meer over hoofdluis te weten. Het komt namelijk nog steeds veel voor in Nederland.

Helene van Santen

Bijna iedereen heeft weleens te maken gehad met hoofdluis. Hoewel het vooral bij kinderen voorkomt, kunnen ook volwassenen last van luizen krijgen. De belangrijkste feiten & weetjes over hoofdluis op een rij.

1. Wat is hoofdluis?

De hoofdluis is een piepklein insect, van ongeveer 3 mm groot. Het is een parasiet: hij leeft van mensenbloed. Het beestje zoekt graag behaarde en warme plekjes op zoals achter de oren, in de nek of onder een pony. De hoofdluis is grijsblauw of, nadat hij bloed opgezogen heeft, roodbruin.

2. Hoe krijg je het?

Als je in aanraking komt met andere mensen die hoofdluis hebben: de kleine diertjes lopen over van het ene hoofd naar het andere. Ze verplaatsen zich niet via kleding en kunnen ook niet springen. Vooral jonge kinderen krijgen vaak hoofdluis, maar ook op middelbare scholen komt het regelmatig voor.

3. Kan je ook luizen door huisdieren krijgen?

Nee. Mensen en dieren hebben een eigen luizensoort. Hondenluizen kunnen bijvoorbeeld niet op mensen overleven en andersom.

4. Hoe snel verspreiden luizen zich?

Hoofdluis verspreidt zich razendsnel. Een jonge luis is na 7 à 10 dagen volwassen en klaar om zelf weer eitjes te leggen. Hij leeft dan ongeveer één maand en legt in die tijd zo’n 250 eitjes. Daarom is het belangrijk om meteen iets aan het probleem te doen.

5. Hoe weet je dat je hoofdluis hebt?

Als je gek wordt van de jeuk op je hoofd! De jeuk wordt veroorzaakt doordat hoofdluizen in de huid bijten. Soms krijgen mensen ook een opgezwollen lymfeklier in hun nek.

6. Hoe kom je er weer vanaf?

Kammen, kammen en nog eens kammen. Twee weken lang en het liefst in combinatie met een antihoofdluismiddel. Bij de drogist zijn verschillende lotions of shampoos tegen hoofdluis verkrijgbaar.

7. Hoe voorkom je dat je het weer krijgt?

Echt voorkomen kun je het niet. Maar regelmatig je hoofd te controleren is een goed begin.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rivm. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden