null Beeld

7x wat je nog niet wist over Kerst

Heb je even geen gespreksonderwerp tijdens het kerstdiner? Altijd leuk om een feitje in de groep te gooien. 7 feitjes die je nog niet wist over Kerst.

Helene van Santen

1. De kans op een witte Kerst is 7%

De kans op een witte Kerst in Nederland is 7%. Dat is het gemiddelde tussen 1900 en 2015: in die periode hebben we slechts acht keer een officiële witte Kerst gehad (oftewel in 7% van de gevallen). Het KNMI spreekt van een witte Kerst als er in De Bilt zowel op Eerste als op Tweede Kerstdag in de ochtend een sneeuwdek wordt gemeten. De laatste keren dat we een witte Kerst hadden in Nederland waren in 1981, 2009 en 2010.

2. Het populairste kerstlied is White Christmas

White Christmas van Bing Crosby uit 1942 ("I'm dreaming... of a White Christmas") is het meest verkochte kerstnummer aller tijden. Het liedje is wereldwijd al meer dan 50 miljoen keer verkocht.

3. Record: in 2007 kwamen 13.000 Kerstmannen bij elkaar

Het Guinness Wereld Record voor de grootste bijeenkomst van Kerstmannen werd gehouden in Derry City in Noord-Ierland. Op 9 december 2007 kwamen daar 13.000 Kerstmannen bij elkaar.

LEES OOK: 10X KATTEN DIE MAAR AL TE GRAAG MET DE KERSTBOOM SPELEN

4. Ruim de helft van de Nederlanders geeft cadeaus

Kerst wordt volop gevierd in Nederland. Ruim de helft van de Nederlanders (56%) viert het met cadeaus. Dat blijkt uit onderzoek van Kieskeurig.nl. We geven net iets meer cadeaus met Kerst dan met Sinterklaas: op 5 december geeft 50% van de Nederlanders cadeaus.

5. De duurste kerstboom kost 9,3 miljoen

De duurste kerstboom staat – hoe kan het ook anders- in Abu Dhabi. In het Emirates Palace Hotel staat een boom van 13 meter hoog. De boom zelf kost zo’n 8.000 euro, maar er hangt voor 9,3 miljoen aan kerstversiering in. Dat zijn uiteraard geen gewone kerstballen, maar diamanten.

6. De grootste boom in Nederland staat in IJsselstein

De grootste kerstboom in ons land staat traditiegetrouw in IJsselstein. Ieder jaar wordt daar de tv-zendmast versierd met maar liefst 121 lampjes. De mast is 375 meter hoog.

7. De Kerstman heeft een postadres

In Canada is er een postadres waar kinderen brieven voor de Kerstman naartoe kunnen sturen. Ze krijgen ook echt antwoord. Wil je ook een brief van de Kerstman? Zijn adres is: Santa Claus, North Pole, Canada HOH OHO.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden