null Beeld

9 dingen die je moet weten over hart-denkers

Niks mis met je verstand gebruiken natuurlijk, maar er zijn een hoop mensen die hun beslissingen alleen baseren op wat hun hart ze ingeeft. Dat zijn de hart-denkers. Ze maken geen lijstjes met de rationale voors en tegens, maar volgen puur hun gevoel.

Susan Dalstra

Dit zijn 9 dingen die je moet weten over hart-denkers.

1. Ze zijn niet bang hun gevoelens te laten zien

Het gezegde ‘het hart op de tong hebben’ lijkt wel gemaakt voor de hart-denkers. Net als hoog sensitieve mensen laten ze makkelijk hun gevoelens zien. Dat betekent ook dat ze zomaar in huilen kunnen uitbarsten tijdens een discussie.

2. Ze hebben tijd nodig om de knoop door te hakken

Hart-mensen laten alle logica buiten de deur. Het doet er niet toe wat het verstandigste besluit is, voor het hart-mens is het belangrijk hoe hij of zij zich erbij voelt. En zoals iedereen weet, kunnen gevoelens nog wel eens schommelen. Ze doen er daarom wat langer over om een besluit te nemen, maar weten in hun hart daardoor wel dat ze het juiste hebben gedaan.

3. Ze zijn extreem empathisch

Slechte dag? Stressvolle ervaring? Het hart-mens staat voor je klaar. Omdat ze alles voelen, voelen ze ook voor anderen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gevoelige mensen, en dus ook hart-denkers, meer empathie-kabels in hun brein hebben. Het ligt dus in hun genen.

4. Ze praten over hun gevoel

Praten over gevoelens is voor hun de manier om zich te binden aan anderen. Hart-mensen genieten veel meer van intieme gespreken over emoties dan hoofd-denkers, blijkt uit onderzoek.

LEES OOK: DEZE 9 DINGEN HERKENT IEDERE TWIJFELKONT

5. Ze zijn extravert

Uit research blijkt dat hart-mensen zichzelf omschrijven als warme persoonlijkheden. Daarbij vinden ze het belangrijk om bij een sociale groep te horen. Die behoefte aan sociale verbondenheid is het tegenovergestelde van de behoefte van hoofd-denkers, die veel meer waarde hechten aan autonomie en onafhankelijkheid.

6. Ze schieten snel in de stress

Hart-mensen ervaren meer negatieve emoties op stressvolle dagen. Die ene fout op het werk of die onaardige opmerking raakt ze veel harder. Een lastige eigenschap, want als er iets ongezond is, is het wel stress.

7. Ze zijn intuïtief

Ze weten het meteen als er iets fout is, zelfs als je het niet hardop zegt. Hart-mensen pikken sneller signalen op omdat ze zelf zo op hun gevoel afgestemd zijn.

8. Ze zijn pleasers

Hart-denkers zijn het sneller eens met anderen dan hoofd-denkers. Soms eindigt dat het altijd maar eens zijn met anderen, in anderen het altijd naar de zin maken. Ze moeten er iets vaker aan worden herinnerd om ook eens aan zichzelf te denken.

9. Ze voelen alle gevoelens – en gedragen zich daarnaar

Blijheid, verdriet, woede: hart-mensen voelen alles en voelen dat intens. Waar voor sommige mensen logica het antwoord is, gebruiken de hart-types, je raadt het al, hun gevoel als kompas.

Bron: The Huffington Post. Beeld: Dana van Leeuwen

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden