null Beeld

9 gezondheidsvoordelen van olijven die je vast nog niet kende

Veel mensen weten niet dat olijven een fruitsoort zijn. De olijf wordt over de hele wereld gegeten als lekker hapje. Ze hebben ontzettend veel positieve effecten op je gezondheid. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Anouk Flims

Olijven zijn erg goed voor je gezondheid. Zo zijn ze bijvoorbeeld erg goed voor je hart, maar ze bevorderen ook je geheugen.

  1. Goed voor hart en bloedvaten Olijven verminderen de kans op hart- en vaatziekten. Olijven bevatten nameljk oliezuur. Dit voorkomt een te hoge bloeddruk. Ook zorgen olijven ervoor dat de kans op een bloedprop in je bloedvaten kleiner wordt. Zwarte olijven kunnen ervoor zorgen dat het cholesterol vermindert. Dankzij de goede vetten in olijven maakt je lichaam meer goed cholesterol aan.
  2. Bevordert de bloedsomloopOlijven zorgen ervoor dat je bloedsomloop verbetert. Hierdoor vermindert de kans op chronische ziekten zoals bloedarmoede.
  3. OntstekingsremmendDe polyfenolen in olijven zorgen ervoor dat ontstekingen voorkomen worden. Niet alleen ontstekingen, maar ook pijn en irritatie aan gewrichten, spieren en pezen en pijn door verwondingen kunnen verminderd worden door het eten van olijven.
  4. Goed voor je bottenPolyfenolen kunnen er ook voor zorgen dat de mineralen in je botten sterker worden. Hierdoor woden je botten dus ook sterker. De kans op botbreuken wordt kleiner.
  5. Goed voor je hersenenIn olijven zitten stoffen die erg goed zijn voor je geheugen. Ook zorgen deze stoffen ervoor dat je hersenen in goede gezondheid blijven. Diëten waarbij olijfolie als basis wordt gebruikt, worden geassocieerd met een verkleind risico op Alzheimer.
  6. Vebetert je gezichtsvermogenIn olijven zit veel vitamine A. Deze vitamine is erg goed voor je zicht. Het zorgt ervoor dat je alles goed kunt blijven zien. Bovendien zouden olijven nachtblindheid kunnen voorkomen. Ook kunnen olijven je ogen beschermen tegen leeftijdsgebonden oogziektes zoals staar.
  7. Verkleint de kans op kankerDe antioxidanten die in olijven zitten, kunnen helpen bij het voorkomen van verschillende soorten kanker. Deze stoffen voorkomen dusdanige schade aan je cellen waardoor er kanker kan ontstaan. Het oliezuur in olijven kan de groei van receptoren die borstkanker veroorzaken remmen.
  8. Vermindert allergische reacties Door olijven te eten kan de hevigheid, maar ook de hoeveelheid van allergische reacties vermindert worden. Olijven kunnen invloed hebben op allergiën zoals hooikoorts en allergische reacties door astma.
  9. Verbetert je ijzeropnameIJzer is erg belangrijk voor je lichaam. Je rode bloedcellen hebben ijzer nodig om zuurstof door je bloed te vervoeren. Een ijzertekort kan dus veel gevolgen hebben voor je gezondheid. Je kunt je hierdoor erg vermoeid voelen. Door olijven te eten kan dit voorkomen worden. Vooral zwarte olijven bevatten veel ijzer. Door deze te eten, komt er vanzelf meer ijzer in je bloed terecht.

Meer lekkere recepten en handige keukentips? Like Libelle Lekker Nederland op Facebook en schrijf je in voor de Libelle Lekker nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden