null Beeld

9 redenen waarom vrouwen het altijd koud hebben

Dat je het in de zomer nog steeds koud hebt onder die loeiende airco is één ding. Maar zit je nog steeds te bibberen op het terras terwijl bij anderen het zweet van het voorhoofd gutst, dan is het wellicht tijd om te onderzoeken wat er aan de hand is.

Susan Dalstra

Vrouwen hebben het over het algemeen sneller koud omdat ze fysiek anders in elkaar zitten dan mannen en gevoeliger zijn voor omstandigheden waar je het koud van krijgt. Maar heb jij chronisch kippenvel en ga je zelfs in de zomer de deur niet uit zonder dik vest? Dan kan het zijn dat je innerlijke thermometer in de war is. Loop deze checklist langs en bekijk of je jezelf in een van de punten herkent.

1. Je bent te licht

Als je BMI lager is dan 18,5 kun je het om verschillende redenen koud hebben. Ten eerste heb je bij ondergewicht een gebrek aan vet dat je lichaam isoleert, zegt voedingsdeskundige Maggie Moon. Als je een laag gewicht hebt, bestaat de kans dat je niet genoeg eet. Beknibbelen op calorieën zet je stofwisseling op pauze waardoor je niet genoeg lichaamswarmte creëert. Je kunt proberen een paar pondjes aan te komen door voedsel te eten dat rijk is aan proteïnen, vet en complexe koolhydraten.

LEES OOK: VERHOOG JE STOFWISSELING MET DEZE SLIMME TRUCS

2. Je schildklier is op de hobbel

Het altijd koud hebben is een typisch teken van hypothyroïdie. Dat betekent dat je schildklier niet genoeg schildklierhormonen afscheidt. Door een tekort van dit hormoon stort je stofwisseling in elkaar waardoor je lichaamsmotor niet genoeg warmte kan produceren. Dunner wordend haar, een droge huid en vermoeidheid zijn ook typerend voor schildklierproblemen.

Vermoed je dat dit misschien bij jou het geval is? Bezoek je huisarts. Die kan je doorverwijzen voor een bloedonderzoek en eventueel medicijnen voorschrijven.

3. Je krijgt niet genoeg ijzer binnen

Te weinig ijzer binnenkrijgen is een van de meest voorkomende oorzaken van het altijd koud hebben. Dit is waarom: ijzer is een belangrijk mineraal dat je bloed helpt om zuurstof door je lichaam te vervoeren. Zo brengt het warmte en voedingsstoffen in elke cel van je lijf. Zonder voldoende ijzer kunnen de rode bloedcellen hun werk niet goed doen met als gevolg dat je zit te rillen.

IJzersupplementen kunnen helpen, maar nog beter is het om genoeg ijzer binnen te krijgen door middel van gezond eten. Ga voor rundvlees, eieren, vis en groene bladgroente als spinazie om je ijzerniveau op te krikken.

4. Je bloedsomloop is niet goed

Altijd koude handen en voeten, zelfs als de rest van je lichaam wel warm is? Dan kan er iets aan de hand zijn met je bloedsomloop. Het kan zijn dat daar een hart- of vaatziekte aan ten grondslag ligt. Het kan betekenen dat je hart het bloed niet efficiënt rondpompt of dat er een blokkade is in de aorta die bloed tegenhoudt om naar je handen en voeten te stromen.

Roken kan ook problemen met de bloedsomloop opleveren omdat roken je bloedvaten vernauwt.

Nog een mogelijke conditie is de ziekte van Reynaud. Die ziekte zorgt ervoor dat je aderen prompt tijdelijk vernauwen wanneer ze kou aanvoelen. Dit kun je behandelen met medicijnen, maar ga altijd eerst naar de huisarts als je iets vermoedt.

5. Je krijgt te weinig slaap

Een slaaptekort pleegt roofbouw op je zenuwstelsel met als gevolg dat het mechanisme in je hersenen dat je lichaamstemperatuur regelt, in de war raakt. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom dit gebeurt. Onderzoekers vermoeden dat te weinig kwalitatieve slaap zorgt voor een tekort aan activiteit in de hypothalamus – een cruciaal bedieningspaneel in je brein.

Ook hier kan je stofwisseling weer een rol spelen. Wanneer je moe bent door een gebroken nacht, gaat je metabolisme ook op een lager pitje werken. Gevolg: je produceert minder warmte en je bloedsomloop is niet optimaal.

LEES OOK: 8 DINGEN DIE JE NIÉT MOET DOEN VOOR JE GAAT SLAPEN

6. Je drinkt te weinig

En dan hebben we het niet over een glas wijn om op te warmen, maar water. Het lichaam bestaat voor meer dan 60% uit water. Water helpt je lichaam op te warmen. Als je genoeg drinkt zal water warmte vasthouden en het geleidelijk afgeven waardoor je lichaam altijd een comfortabele temperatuur heeft. Door een vochttekort is je lichaam gevoeliger voor extreme temperaturen.

En ook hier geldt: water houdt je stofwisseling snel. Ga voor minstens 6 grote glazen per dag, maar drink altijd meer als je hebt gesport.

7. Je krijgt te weinig vitamine B12

Vitamine b12 vind je alleen in dierlijke producten. Een tekort hieraan kan zorgen voor klappertanden. Je lichaam heeft B12 nodig om rode bloedcellen aan te maken die zuurstof door je lichaam vervoeren (zie punt 3). Een tekort hieraan kan leiden tot bloedarmoede met het chronisch koud hebben als gevolg.

B12 haal je uit vlees, vis en zuivel. Eet je dit genoeg maar ben je toch de hele tijd aan het bibberen? Dan kan het zijn dat je lichaam de vitamine niet goed kan opnemen. Raadpleeg je huisarts om te checken of je vitamine-inname op peil is.

8. Je bent een vrouw

Woedt er thuis een koude oorlog over de thermostaat? Dat komt omdat het koud hebben een typisch vrouwenkwaaltje is. Over het algemeen kunnen vrouwen hitte beter opslaan dan mannen. Om dat te kunnen doen, is het vrouwenlichaam zo geprogrammeerd dat er een continue bloedstroom is naar vitale organen zoals de hersenen en het hart. Die bloedstroom gaat direct door naar het hart en juist weg van andere lichaamsdelen zoals handen en voeten. Onderzoek van de Universiteit van Utah wijst uit dat vrouwen een iets hogere lichaamstemperatuur hebben dan mannen, maar hun handen en voeten daarentegen zo’n 2 graden kouder zijn.

9. Je hebt meer spiermassa nodig

Spieren helpen met het behouden van je lichaamstemperatuur doordat ze warmte produceren. Als je niet veel spiermassa hebt, kun je je dus koud voelen. Meer spiermassa geeft je stofwisseling ook een boost, wat goed is voor je interne kacheltje. Iets vaker aan de gewichten hangen helpt met spieropbouw en je innerlijke dekentje – zodat je dat andere dekentje ’s avonds op de bank niet meer nodig hebt.

In deze video wordt nog even een uitleg gegeven waarom vrouwen het altijd koud hebben:

De leukste artikelen van Libelle Daily in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan op Libelle.nl/nieuwsbrief.

LEES OOK:

Bron: Health.com. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden