null Beeld

9 ‘vrienden’ die je zou moeten verwijderen van Facebook

Voor je het weet is Facebook een verzamelplaats geworden van oude schoolvrienden die je amper spreekt, irritante ouders die je kent van het schoolplein en ex-collega's die opscheppen over hun fantastische leven.

Susan Dalstra

Weg met die energiezuigende types en tijd om voor het nieuwe jaar schoon schip te maken en je tijdlijn vrij te houden voor de mensen die je wel interessant vindt. Om het overzichtelijk te maken hebben we 9 Facebook-types op een rijtje gezet die je in 2016 liever kwijt dan rijk bent.

LEES OOK: ZUSJES ZOEKEN VIA FACEBOOK DONORNIER VOOR HUN VADER

  1. De opschepperDat is de vriendin die altijd vakantie lijkt te vieren. Haar tijdlijn bestaat uit foto's van terrasjes, witte stranden, festivals en feestjes. Leuk voor haar, maar doordat ze consequent haar geweldige leven onder je neus drukt, steekt dat van jou er opeens een stuk minder leuk naast af.
  2. De ruziemakerSommige mensen lijken louter op Facebook te zitten om hevige discussies te voeren. De types die hun vaak nogal controversiële mening roeptoeteren zorgen voor ellenlange epistels en lijken van werkelijk alles een punt te maken: van politiek tot het avondeten. Deleten die hap.
  3. De alles-delerLeuk als mensen openhartig durven te zijn, maar Facebook is niet de plek om ruzies uit te vechten of je vuile was buiten te hangen. Dan wordt het ronduit ongemakkelijk.
  4. De cryptische vriendMisschien nog wel erger dan de alles-deler: de cryptische vriend. Dat is degene die de vuile was buiten hangt, maar dat doet in een soort codetaal waardoor mensen moeten gissen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld: "Ik ben zo boos. Ik kan niet geloven hoever sommige mensen durven te gaan." Welke mensen? Hoever gaan ze? Wat is er gebeurd? Tijd om deze aandachttrekkers uit te zwaaien.
  5. De spelletjesspelerDe eindeloze niet aflatende reeks CandyCrush-uitnodigingen is waarschijnlijk altijd afkomstig van dezelfde personen. En nog erger: voor je het weet zit je zelf ook je tijd te verdoen met zo'n spelletje. Als de spelletjesspeler een dierbaar familielid of goede vriendin is, kun je er voorzichtig wat van zeggen. Zo niet: ontvrienden.
  6. De ouder die álle babyfoto's deeltAf en toe zo'n babyfotootje is reuzeschattig, maar niet alle ouders, opa's en oma's begrijpen dat voor buitenstaanders bijna alle babyfoto's identiek zijn. Misschien is het na het tigste Olvarit-plaatje tijd om je conclusies te trekken.
  7. De criticusJij plaatst een foto van je zelfgebakken taart, de vriend in kwestie schrijft hoeveel calorieën er wel niet in zitten. Je plaatst vrolijke foto's van een uitje naar de dierentuin, de criticus schrijft hoe zielig een dierentuin is voor de dieren. Niet bepaald een sfeermaker, dus weg ermee.
  8. Je baasSommige mensen kunnen heel goed overweg met hun baas, maar om ellende te voorkomen kun je beter geen vrienden met ze worden op Facebook - tenzij je echt bevriend bent. Je baas kan namelijk die foto's van dat feestje (onterecht) linken aan het feit dat je vanochtend 10 minuten later was.
  9. De vreemdelingDikke kans dat het overgrote deel van je vriendenlijst bestaat uit mensen die je amper spreekt en vaag kent. Vraag je af of zij echt iets toevoegen - op die manier hou je Facebook een plek waar je in contact blijft met de mensen in wie je écht geïnteresseerd bent.

Bron: Good Housekeeping. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden