Griepvaccinaties Beeld Getty Images
GriepvaccinatiesBeeld Getty Images

Aantal griepvaccinaties flink gestegen ten opzichte van 2019

Het griepseizoen is begonnen. Voornamelijk ouderen en kwetsbaren worden veelal ingeënt tegen influenza. Jaarlijks worden zij opgeroepen om een prik te halen zodat zij niet erg ziek van de griep worden. Meer mensen dan normaal lijken hierin geïnteresseerd te zijn. Er is zelfs een stijging genoteerd in het aantal vaccinaties.

Anne-Flore MullerGetty Images

Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel.

Doelgroep griepprik

Mensen van zestig jaar of ouder raadt het RIVM aan een griepprik te halen. Ditzelfde advies geldt voor mensen met longziekten, hartziekten, nieraandoeningen, diabetes, een verminderde weerstand door bijvoorbeeld levercirrose en mensen die in een verzorgingstehuis wonen.

Tijdstip

Vanaf oktober worden deze mensen opgeroepen hun jaarlijkse griepprik weer te halen, die ze vervolgens tussen half oktober en eind november toegediend moeten krijgen om zo gezond de winter door te komen. “Meestal geeft de huisarts een tijdstip aan waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. Het vaccin is al in de praktijk aanwezig”, valt er op de website van het RIVM te lezen.

Verklaringen

Het aantal mensen dat het advies van het RIVM ter harte heeft genomen is flink gestegen: van 18,3 naar 20,8 procent. Nivel noemt hiervoor meerdere verklaringen: meer mensen kregen een uitnodiging voor de vaccinatie, en ook het coronavirus zou meespelen. Het gezondheidsinstituut meent dat mensen het belang van vaccineren meer zijn gaan inzien door de opmars van Covid-19.

De opkomst vorig jaar was dan ook aanzienlijk hoger dan in 2019. Van alle mensen die vorig jaar een uitnodiging kregen voor de griepprik, liet 54 procent zich vaccineren met de griepprik.

Wanneer is het verstandig om de griepprik te halen? En hoe werkt deze prik eigenlijk? Dokter Rutger beantwoordt in deze video al je prangende vragen omtrent deze vaccinatie.

Bron: NOS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden