Aantal mensen dat overlijdt na een val is in tien jaar tijd verdubbeld Beeld Getty Images
Aantal mensen dat overlijdt na een val is in tien jaar tijd verdubbeldBeeld Getty Images

Aantal mensen dat overlijdt na een val is in tien jaar tijd verdubbeld

Het aantal mensen dat om het leven komt door een val, is de afgelopen jaren flink gestegen. Waar in 2011 nog gemiddeld 7 mensen per dag stierven door een ongelukkig val, waren dat er in 2021 al bijna 15.

Demi SchoenmakersGetty Images

Vorig jaar overleden in totaal 5400 mensen na een valongeluk. Dat is bijna twee keer zoveel als tien jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vergrijzing

Deze stijging heeft te maken met de vergrijzing. Het zijn voornamelijk ouderen die na een val om het leven komen. Dat komt door hun brozere botten. Toch nam ook het aantal valongelukken in relatieve zin toe. Zo overleden er in 2011 nog 6,7 per duizend vrouwen van 90 jaar of ouder na een valongeluk, in 2021 is dat aantal al gestegen naar 15,5. Dat is best gek, want dat betekent dat een 90-jarige nu meer kans heeft om te overlijden na een val dan tien jaar geleden.

Meer vrouwen overlijden na val

Ook al waren vrouwen in de meerheid, ook onder de mannen steeg het altijd sterfgevallen na een val. Van 7,6 per duizend mensen in 2011 naar 13,1 vorig jaar. In totaal was 43% van de mensen die vorig jaar overleed na een valongeluk boven de tachtig en 36% was in de negentig.

Schokkende cijfers

Waar in 2015 nog 3% van alle overlijdensgevallen in een zorginstelling werd veroorzaakt door een val, is dat in 2021 opgelopen tot ruim 5%. De onderliggende of bijdragende doodsoorzaak is bij vier op de tien mensen die overlijden na een valongeluk een aandoening, zoals de ziekte van Alzheimer of Parkinson.

Tips om vallen te voorkomen

We willen natuurlijk allemaal zo lang mogelijk gezond blijven. Daarom is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het risico op een nare valpartij kun je vaak voorkomen. Door middel van een paar simpele aanpassingen kun je vallen voorkomen. Dit zijn de beste tips:

  • Blijf je evenwicht én spierkracht trainen
  • Check je medicijnen, want sommige (combinaties van) medicijnen kunnen voor duizeligheid of slaperigheid zorgen
  • Eet gezond en beweeg voldoende
  • Laat geregeld je ogen controleren, dit kan bijdragen aan een beter evenwicht
  • Zorg altijd voor passende schoenen
  • Maak je huis veilig, kleine aanpassingen kunnen een val voorkomen
null Beeld

Hoera, Libelle is genomineerd voor Website van het jaar. Winnen kan alleen met jouw hulp! Vind jij Libelle ook zo fijn? Stem dan snel. Je maakt dan ook nog eens kans op hele mooie prijzen.

Bron: CBS

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden