Aardbeien, we zijn er dol op
Mmm, Hollandse aardbeien. Populair in binnen- en buitenland, want nog nooit groeiden er zoveel aardbeien op Hollandse bodem. Afgelopen jaar werd er zo'n 54 miljoen kilo aardbeien geplukt.
Ter vergelijking: in 2000 werd er nog 'maar' 34,6 miljoen kilo aardbeien geoogst. De aardbeien groeien vooral in Breda en in tunnels en kassen zodat de plantjes dichter op elkaar kunnen staan en minder te lijden hebben onder ongunstige weersomstandigheden.
Met peper
Het grootste deel – 30 miljoen kilo – gaat naar het buitenland, maar gelukkig blijven er genoeg voor ons over om de lekkerste recepten mee te maken! Wat dacht je van een aardbeiensalade, of gewoon uit het vuistje met wat versgemalen peper. Drink er een glaasje witte wijn bij, dat is op en top genieten van de zomer.
Lees ook: van aardbeien krijg je witte tanden
Niet in de koelkast
Eet aarbeien zo vers mogelijk en met de warmte van de zon er nog in. Bewaar ze koel en luchtig (niet in een plastic zak), maar niet in de koelkast. Dan verliezen ze hun smaak. Gooi aardbeien die niet goed meer zijn, direct uit het bakje zodat ze geen andere aardbeien aansteken. Zo blijven ze langer goed. Zijn ze beurs? Dan smaken ze nog altijd goed in een smoothie.
Maken: ontbijtje met aardbeien voor 4 personen
Dit heb je nodig
- 750 g dikke yoghurt (bijv. Griekse)
- 2 el (suikervrije) frambozen- of vruchtenjam (bijv. ChiaFruit van Mister Kitchen)
- 2 el honing of agavesiroop, naar smaak
- 200 g aardbeien, gehalveerd en gemengd met 150 g ander rood fruit
- 120 g geschaafde amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan
Zo maak je het
Meng de yoghurt met de jam en eventueel de honing in een middelgrote kom. Maak in 4 wijde glazen laagjes: begin met het yoghurtmengsel, schep er vervolgens een lepel rood fruit op, bestrooi met wat geroosterde amandelen en herhaal. Eindig met de amandelen. Steek er een lange lepel in en dien meteen op.
Bereidingstijd: 5 minuten. Kcal: 334 p.p. (bij 4 personen).
Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: iStock & Jan Luijk