null Beeld

Aardbeien, we zijn er dol op

Mmm, Hollandse aardbeien. Populair in binnen- en buitenland, want nog nooit groeiden er zoveel aardbeien op Hollandse bodem. Afgelopen jaar werd er zo'n 54 miljoen kilo aardbeien geplukt.

Vera Klandermans

Ter vergelijking: in 2000 werd er nog 'maar' 34,6 miljoen kilo aardbeien geoogst. De aardbeien groeien vooral in Breda en in tunnels en kassen zodat de plantjes dichter op elkaar kunnen staan en minder te lijden hebben onder ongunstige weersomstandigheden.

Met peper

Het grootste deel – 30 miljoen kilo – gaat naar het buitenland, maar gelukkig blijven er genoeg voor ons over om de lekkerste recepten mee te maken! Wat dacht je van een aardbeiensalade, of gewoon uit het vuistje met wat versgemalen peper. Drink er een glaasje witte wijn bij, dat is op en top genieten van de zomer.

Lees ook: van aardbeien krijg je witte tanden

Niet in de koelkast

Eet aarbeien zo vers mogelijk en met de warmte van de zon er nog in. Bewaar ze koel en luchtig (niet in een plastic zak), maar niet in de koelkast. Dan verliezen ze hun smaak. Gooi aardbeien die niet goed meer zijn, direct uit het bakje zodat ze geen andere aardbeien aansteken. Zo blijven ze langer goed. Zijn ze beurs? Dan smaken ze nog altijd goed in een smoothie.

Maken: ontbijtje met aardbeien voor 4 personen

null Beeld

Dit heb je nodig

  • 750 g dikke yoghurt (bijv. Griekse)
  • 2 el (suikervrije) frambozen- of vruchtenjam (bijv. ChiaFruit van Mister Kitchen)
  • 2 el honing of agavesiroop, naar smaak
  • 200 g aardbeien, gehalveerd en gemengd met 150 g ander rood fruit
  • 120 g geschaafde amandelen, kort geroosterd in een droge koekenpan

Zo maak je het

Meng de yoghurt met de jam en eventueel de honing in een middelgrote kom. Maak in 4 wijde glazen laagjes: begin met het yoghurtmengsel, schep er vervolgens een lepel rood fruit op, bestrooi met wat geroosterde amandelen en herhaal. Eindig met de amandelen. Steek er een lange lepel in en dien meteen op.

Bereidingstijd: 5 minuten. Kcal: 334 p.p. (bij 4 personen).

Receptuur: Yvette van Boven. Beeld: iStock & Jan Luijk

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden