null Beeld

Actrice Isa Hoes over dwergen, gigolo’s en een nieuwe liefde

Actrice Isa Hoes (47) heeft haar eerste hoofdrol in een film te pakken. In 'De Ontsnapping' - de verfilming van de bestseller van Heleen van Royen - speelt ze Julia, die haar man en twee kinderen achterlaat en naar Portugal vertrekt. "Toen ik werd gevraagd, dacht ik: dat is toch dat sexverhaal over dwergen en gigolo's?"

Helene van Santen

Herken je jezelf in Julia?

"Een beetje wel. Ik zorg 24 uur per dag, 7 dagen per week voor mijn kinderen. Dat doe ik in m'n eentje, ik kan de zorgtaak niet delen. Soms zou ik ook wel eens níet die verantwoordelijkheid willen dragen."

Hoe 'ontsnap' je daaraan?

"Ik geniet van de kleine dingen: lekker eten met vrienden, naar de film of naar de sauna. En ik ga ook wel eens een weekendje weg met vriendinnen. Ik ben niet zo avontuurlijk als Julia; ik ben best braaf. Mijn vrienden die naast me zitten, lachen nu heel hard. Maar ik heb een heel normaal leven. Wat wil je, ik ben moeder van twee kinderen!"

Had je het boek van Heleen van Royen gelezen?

"Ik had jaren geleden het luisterboek ingesproken, dus ik kende het verhaal. Maar ik was grotendeels vergeten waar het over ging. Toen ik werd gevraagd om auditie te doen, dacht ik: dat is toch dat sexverhaal over dwergen en gigolo's, waarom vragen ze míj daarvoor? Dat was kennelijk wat was blijven hangen. Maar het verhaal heeft veel meer diepgang: het gaat ook om het verleden waarvoor Julia op de vlucht is."

Julia verlaat huis en haard om haar eigen geluk te zoeken. Bij mannen wordt daar niet gek van opgekeken, terwijl het bij vrouwen not done is...

"Ja, als mannen tijd voor zichzelf nodig hebben, lost de vrouw het wel op. Het wordt tijd dat dat eens omgedraaid wordt! Mijn eerste reactie toen ik het script las, was: maar dat dóet een moeder niet! Julia heeft het er ook heel moeilijk mee; ze doet het niet zomaar. Het water staat haar aan de lippen, ze kan niet anders."

Lees ook: Exclusief: Heleen van Royen gaat trouwen

Het is je eerste hoofdrol in een speelfilm. Spannend?

"Heel spannend! Als mensen het straks niet goed vinden, kan ik niet zeggen: het ligt niet aan mij."

Je moest een 'dikmaakpak' aan voor de film. Hoe was dat?

"Heel confronterend. In het begin van de film is Julia een stuk dikker. Bij mij werden die extra kilo's er letterlijk opgeplakt. Ik dacht: ik moet zorgen dat ik nooit zo word, want het is heel zwaar om die extra kilo's met je mee te dragen. Dus ik zorg goed voor mezelf: ik sport, eet gezond en probeer genoeg te rusten."

Julia valt af met behulp van de plastisch chirurg. Zie je jezelf dat doen?

"Nu niet, maar zeg nooit nooit. Je weet niet hoe het leven loopt."

Vijf jaar geleden kwam jouw leven op z'n kop te staan na de dood van Antonie. Heb je het gevoel dat je het nu weer op de rit hebt?

"Ja. Ik werd ineens alleenstaande moeder, en zelf had ik die keuze niet gemaakt. Maar het leven gaat door en ik moest ook dóór. Ik vind het nu ook tijd om het weer over mezelf te hebben en niet de hele tijd over Antonie. Het is mooi geweest."

Eerder deze week zei je in een interview dat je toe bent aan een nieuwe liefde.

"Ik ben allang toe aan een nieuwe liefde, maar je moet wel de juiste persoon tegenkomen! Maar dat hou ik liever voor mezelf."

Je zit dus niet op Tinder?

"Nee. Dat kan toch ook helemaal niet, als je bekend bent? Dan zeggen mensen: oh kijk, Isa Hoes! Nee, dat lijkt me helemaal niets."

De Ontsnapping is vanaf vandaag te zien in de bioscoop. Bekijk de trailer:

https://youtu.be/YNrlBiMqftI

Fotografie: Ester Gebuis

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden