null Beeld

Adoptiekind (83) ontmoet biologische moeder (99)

Eileen Wagner (99) droeg meer dan 80 jaar een verschrikkelijk geheim met zich mee: haar twee kinderen hadden nog een halfzusje. Een meisje dat ze in 1933 opgaf voor adoptie.

Elselien van Dieren

De Chigaco Tribute schreef er een prachtig verhaal over.

Toen Eileen – slechte ogen en knieën, maar mentaal nog hartstikke fit – afgelopen maand bij het raam in haar huis in het Amerikaanse Monroe zat, ging de telefoon. “Hallo moeder,” hoorde ze aan de andere kant van de lijn. Het was haar lang verloren dochter, de 83-jarige Dorien Hammann.

Met open armen

Eileens ogen vulden zich met tranen van blijdschap en opluchting. Plotseling hoorde ze de stem van haar kindje weer, inmiddels een gepensioneerde dame die twee uur verderop woont. Een aantal weken later ontmoetten Eileen en Dorien elkaar in het echt en dat was zo’n succes dat ze elkaar op Moederdag opnieuw zagen. Ook Eileens zoon en dochter ontvingen hun halfzus met open armen.

Record

Adoptiebureaus kunnen hun oren niet geloven. Nog nooit heeft er een langere periode gezeten tussen de adoptie en het weerzien met de biologische moeder. Noch Eileen, noch Dorien had verwacht elkaar ooit nog terug te zien, maar nu dat toch het geval is gaan ze van de tijd die hen rest een mooie periode maken.

Kippenvel

“Ik had de hoop om haar te vinden bijna opgegeven,” vertelt Eileen aan de Chicago Tribune. Iedere dag heeft ze aan haar verloren dochter gedacht. Ook Dorien kan het nog nauwelijks bevatten. “Het is ongelooflijk dat mijn moeder op mijn leeftijd nog in leven is,” vertelt ze. “Ik krijg steeds weer kippenvel als ik eraan denk.”

LEES OOK: FAMILIE EN VRIENDEN REAGEREN GEWELDIG ALS STEL ZE VERRAST MET ADOPTIE

Een afschuwelijke dag

Al die jaren heeft Eileen er niet over gesproken, maar nu – 80 jaar na dato – vertelt ze aan de krant waarom ze haar dochter heeft afgestaan. Terug naar 1932. Eileen, destijds 16 jaar oud, liep met een vriendinnetje van de bibliotheek naar huis. Onderweg kwamen ze twee jongens tegen die het vriendinnetje zei te kennen. Eén van hen wist een kortere route naar haar huis en stond erop haar te brengen. Eileen stemde in. In het park verkrachtte hij haar.

Adoptie

Eileen heeft de jongen daarna nooit meer gezien, maar bleek tot haar schrik wel zwanger van hem te zijn. Ze verborg het zo lang ze kon voor haar ouders. Toen die erachter kwamen, stuurden ze haar weg om in de anonimiteit te bevallen en het kind ter adoptie af te staan. “Het was een eenzame tijd”, aldus Eileen. Op 15 april 1933 kwam Dorien ter wereld, al noemde Eileen haar Beverly Ann. Het meisje verbleef bijna 2 jaar in een kindertehuis. Eileen zag haar dochter nog één keer, op het moment dat ze daadwerkelijk geadopteerd werd.

Zwijgen

Eileen heeft haar verhaal altijd voor de buitenwereld verborgen gehouden. Alleen haar man Richard wist ervan. “Tegenwoordig kun je daar open over zijn, maar jaren geleden was het echt een taboe”, aldus Eileen. Ze vond het dan ook ontzettend moeilijk om haar geheim verborgen te houden voor haar twee kinderen, maar was er ook van overtuigd dat niets vertellen het beste was.

LEES OOK: VROUW WORDT OMA DANKZIJ ADOPTIE EN VALT OM VAN BLIJDSCHAP

Speciaal kind

Dorien groeide ondertussen op in de familie Schmidts, waar ze het tweede geadopteerde kind was. Het was een fijne jeugd. Toen ze oud genoeg was, hoorde Dorien dat ze geadopteerd was. “Er werd me verteld dat ik speciaal was,” aldus Dorien. “Want andere mensen moeten nemen wat ze krijgen, maar mijn adoptieouders kozen bewust voor mij.”

Gelukkig

Gedurende Doriens leven heeft ze nooit de behoefte gehad om op zoek te gaan naar haar biologische ouders. Ook niet na het overlijden van haar adoptieouders. Ze was gewoon gelukkig. “Er zijn goede en slechte verhalen en ik wilde geen vat ellende opentrekken,” aldus Dorien.

Ongelooflijk

Het was Doriens schoondochter Jeanette die de zoekactie naar Doriens moeder startte. Zonder iets te zeggen, googelde ze de gegevens die ze op het adoptieformulier van haar moeder had zien staan: Eileen Krug [haar meisjesnaam, red.], Beverly Krug, Wisconsin. Ze stuitte op een overlijdensbericht van Eileens broer, waaronder Eileens naam stond. Jeanette: “Ik dacht, dit is een oud bericht. Deze mensen zijn niet meer in leven.”

In de maling

Ze vond een telefoonnummer op internet en hoorde een krakende, vriendelijke vrouwenstem. “Ik vroeg haar of ik met Eileen sprak, en ze zei dat dat klopte.” Eileen dacht dat ze in de maling werd genomen, maar hoe meer Jeanette vertelde hoe blijer ze werd. Ze hoorde dat het goed ging met haar dochter en Jeanette beloofde haar dat Dorien haar zelf zou bellen.

Het grote geheim

Toen Eileens zoon die avond langskwam om haar naar bed te helpen, vertelde ze hem na al die jaren haar grote geheim. “Ik zat naast haar in bed en hield haar stevig vast,” vertelt zoon Bill.

LEES OOK: WONDERBAARLIJK: ADOPTIEZUSJES BLIJKEN IN DEZELFDE KLAS TE ZITTEN

Grote handen

Na een aantal telefoontjes was het eindelijk zo ver: de ontmoeting. Eileen herkende de bejaarde dame die met haar wandelstok op haar af kwam meteen. Wat volgde was een gesprek van 2,5 uur waarin moeder en dochter ontdekten hoeveel ze op elkaar lijken. Grote handen, allebei blijven golfen tot na hun tachtigste, een voorliefde voor een kort, piekerig kapsel.

Een mooi feest

Dorien is dankbaar dat ze nu weet waarom ze destijds is afgestaan. Eileen is opgelucht om te horen dat haar dochter in goede handen was bij haar adoptieouders. Binnenkort viert ze haar honderdste verjaardag en het zal een mooi feest worden. Voor het eerst met al haar kinderen bij elkaar.

Klik hier voor foto's van Eileen en Dorien.

LEES OOK:

Bron: Chigaco Tribune. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden