null Beeld KOEN SUYK
Beeld KOEN SUYK

Adoptiekinderen uit China presteren beter op school

Adoptiekinderen uit China zitten vaker op het vwo dan niet-geadopteerde leeftijdsgenoten. Van de geadopteerde Chinese 15-jarige kinderen zit 30% op het vwo, bij niet-geadopteerde kinderen is dit 21%. 

Meike BergwerffKOEN SUYK

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft dit berekend. Het opleidingsniveau van adoptiekinderen uit Zuid-Korea is daarentegen te vergelijken met dat van scholieren die niet zijn geadopteerd. Adoptiekinderen uit andere landen presteren gemiddeld slechter.

De dag nadat - ik mijn adoptiekind ontmoette. Lees het verhaal hier.

Politiek

Volgens het CBS worden er vooral Chinese meisjes geadopteerd vanwege de eenkindpolitiek in China. Meisjes doen het in Nederland gemiddeld beter op school dan jongens.

Onderwijsniveau

Uit het onderzoek blijkt ook dat kinderen die na hun tweede verjaardag worden geadopteerd, vaker op een lager onderwijsniveau terecht komen. Vermoedelijk spelen taalachterstand en de ongunstige levensomstandigheden in het land van herkomst hierbij een rol.

Bron: CBS. Beeld: ANP

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden