Boosterprik Beeld Getty Images
BoosterprikBeeld Getty Images

Advies Gezondheidsraad: boosterprik voor alle 60-plussers en bewoners zorginstellingen

Moeten we binnenkort toch geloven aan een derde prik? Dat is de vraag die velen bezighoudt. Het advies van de Gezondheidsraad is om in ieder geval alle 60-plussers en bewoners van zorginstellingen een boosterprik te geven.

Demi SchoenmakersGetty Images

Op die manier versterk je de afweer tegen het coronavirus. Deze mensen krijgen allemaal het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna aangeboden, ook als er eerder een ander vaccin is gezet.

Zes maanden na laatste prik

De raad adviseert om de prik minimaal zes maanden na de laatste dosis te zetten. Wie na de vaccinatie besmet is geraakt, komt pas zes maanden na de infectie in aanmerking voor de booster.

Dit advies geeft de Gezondheidsraad naar aanleiding van de vraag van demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij wilde onder meer weten wie als eerste in aanmerking komt voor zo’n boostervaccin. Volgens de Gezondheidsraad kan de overheid het beste met de oudsten beginnen.

Zorginstellingen

Ook mensen van 18 jaar en ouder die in een zorginstelling wonen, zoals verpleeghuizen, woonzorgcentra en instellingen voor personen met een verstandelijke beperking, komen in aanmerking voor een derde prik. “In deze instellingen neemt het aantal infecties toe, wonen overwegend ouderen en bestaat er een hogere kans op transmissie en op ernstige ziekte”, zegt de Gezondheidsraad.

Voldoende bescherming

Eerder kregen mensen met een immuunziekte al een derde prik aangeboden, omdat die aan twee prikken niet genoeg hadden. Dit is niet hetzelfde als de boosterprik. Een booster is bedoeld om afgenomen bescherming weer op het oorspronkelijk niveau te brengen. Een extra prik zou de bescherming een oppepper moeten geven.

Goedkeuring

Eerder heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) al goedkeuring gegeven voor de inzet van boosterprikken en aanvullende doses van de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Samen met het RIVM en de GGD wordt gekeken wanneer ze kunnen beginnen met prikken.

Annet en Frank werkten allebei in de corona-brandhaard:

Bron: Gezondheidsraad.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden