Advocaten gingen al eerder in gesprek over de beveiliging van Peter R. de Vries. Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Advocaten gingen al eerder in gesprek over de beveiliging van Peter R. de Vries.Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Advocaten over beveiliging Peter R. de Vries: “Er had meer gedaan kunnen worden”

De advocaten van Nabil B., Peter Schouten en Onno de Jong , drongen meerdere keren aan op betere beveiliging van misdaadjournalist Peter R. de Vries. Dat vertelden ze maandagavond in Op1.

Chanan FoppenBrunopress/Patrick van Emst

Onno de Jong vertelde in het programma dat het Openbaar Ministerie, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), de Staat en Peter R. de Vries zelf meerdere keren met elkaar in gesprek gingen over de beveiliging van de misdaadjournalist.

Zorgplicht van de Staat

“Die gesprekken verliepen niet altijd even harmonieus en ik vind het te makkelijk om nu te zeggen, als Staat, ‘jij wilde dat niet’. De Staat heeft natuurlijk altijd een zorgplicht en als er informatie is, dan moet je handelen", zegt hij daarover. Ook Schouten bevestigt dat er meer mogelijk was geweest om De Vries te beschermen.

Alleen op de parkeerplaats

Het gebrek aan beveiliging werd bijvoorbeeld duidelijk toen Schouten en de Jong een keer eerder met Peter R. de Vries te gast waren in Op1. Schouten vertelt: “We rijden hier weg - ik heb een gepantserde auto met allerlei beveiligers - en Peter loopt in het donker naar de parkeerplaats. Ik zeg: ‘Wat loop jij hier te doen?’”

De advocaat bracht hem vervolgens naar zijn auto en kaartte zijn beveiliging aan bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid: “Toen heb ik gezegd: ‘Dat kan niet. Voor mijn part gaan jullie achter hem aanlopen.’”

Bekijk hier het fragment:

Bron: RTL Boulevard.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden