Mark Rutte Beeld ANP /  ANP
Mark RutteBeeld ANP / ANP

Afhandeling toeslagenaffaire duurt waarschijnlijk nog jaren, volgens Rutte

Slecht nieuws voor gedupeerden van de toeslagenaffaire: in zijn wekelijkse persconferentie liet Mark Rutte donderdag weten dat hij bang is dat de afhandeling van de toeslagenaffaire nog járen gaat duren.

Mirna WiggersANP / ANP

“Er zijn een paar grote vraagstukken", zei de premier. “Bijvoorbeeld de kindregelingen. Die moeten nog in de wetgeving worden vastgesteld.” Donderdag presenteerde staatssecretaris Toeslagen & Douane Aukje de Vries het tiende voortgangsrapport over de afhandeling van de affaire. Daaruit bleek dat in bijna zesduizend van de vijfentwintigduizend gevallen de compensatieaanvraag überhaupt nog bekeken moet worden, laat staan dat het binnenkort al tot een oplossing komt.

Afhandeling toeslagenaffaire, een update

Aukje laat aan Hart van Nederland weten dat ze daarvan baalt: “Ik begrijp het ongeduld. Ik baal er zelf ook van dat het langzamer gaat dan ik zou willen. Natuurlijk is snelheid geboden, maar zorgvuldigheid is ook belangrijk. Het gaat om grote aantallen en het is gewoon complex. De Raad van State heeft gezegd dat we een totaalaanpak in een wet moeten zetten. Ik hoop die voor de zomer naar de Tweede Kamer te kunnen sturen, zodat we de aanvullende regelingen, bijvoorbeeld de kindregeling, begin 2023 tot uitbetaling kunnen laten komen.”

Actie in Rotterdam

Dit weekend is er in Rotterdam een manifestatie, waar mensen naartoe kunnen gaan om hun steun aan de gedupeerden te betuigen. Rutte noch De Vries is hierbij aanwezig. De Vries liet weten liever één-op-één in gesprek te gaan met slachtoffers: “Ik doe het liever op mijn eigen manier. Ik vind het belangrijk om op individueel niveau met ouders en kinderen te praten, omdat het meestal gaat om emotionele verhalen.”

22-jarige Sandra

Eén van die emotionele verhalen is dat van Sandra. Zij vertelde vorig jaar aan Libelle hoe zij in 2012 als 22-jarige door de Belastingdienst werd bestempeld als fraudeur: “Ik heb alles gedaan wat binnen mijn macht lag om te bewijzen dat ik geen fraudeur was. Honderden keren heb ik gebeld, bezwaar gemaakt, brieven gestuurd… Maar ik liep tegen een muur op. Ik had het gevoel dat ik tegenover een titaan stond.”

Uiteindelijk vluchtte Sandra naar België, waardoor ze op haar eigen tempo haar schuld kon wegwerken. “Ik had geen toekomst meer in Nederland. Dat brak mijn hart. Ik ben een Nederlandse met een dubbele nationaliteit, mijn vader is Nederlands, mijn moeder Thais, en ik was altijd heel blij dat ik in Nederland geboren ben. Ik wílde helemaal niet naar België.” Lees hier het hele verhaal van Sandra.

Bron: Hart van Nederland.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden