null Beeld

Afstand houden bij joggen éxtra belangrijk: hoestdruppels blijven langer in de lucht

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, moeten we van het kabinet allemaal 1,5 meter afstand houden van elkaar. Maar volgens onderzoekers kan je tijdens het joggen beter nóg meer afstand houden.

Bij beweging blijven hoestdruppels namelijk veel langer in de lucht hangen. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteiten van Eindhoven en Leuven.

Voorzichtig

Voor iedereen die binnen of buiten stilstaat, is de afstandsregel van 1,5 meter 'heel effectief'. Toch blijkt dat wanneer je gaat wandelen, joggen of fietsen we een stuk voorzichtiger moeten zijn. Wie tijdens het bewegen ademt, hoest of niest, creëert namelijk een wolk van druppels achter zich die verder reikt dan 1,5 meter. We weten dat personen die niezen of hoesten de deeltjes verspreiden, maar ook met alleen ademhalen kunnen we dus minuscule deeltjes verspreiden.

10 meter afstand

"Als iemand tijdens het hardlopen uitademt of hoest, dan blijven die druppeltjes achter in de lucht. De persoon die net achter jou rent – in de zogenoemde slipstream – loopt dan door die wolk van druppels heen”, legt hoogleraar Bert Blocken, gespecialiseerd in sportearodynamica, uit aan het AD. Het is belangrijk om in deze tijd de slipstream van anderen dan ook te vermijden. Blocken adviseert mensen dan ook om zeker 4 à 5 meter afstand van elkaar te houden bij het wandelen, bij het jongen en rustig fietsen 10 meter en bij hard fietsen zeker 20 meter.

Druppelwolk

De onderzoekers zijn hierachter komen door tijdens het onderzoek het vrijkomen van speekseldeeltjes te simuleren van personen in beweging (wandelen en joggen) en vanuit verschillende posities (naast elkaar, schuin achter elkaar en pal achter elkaar). Op een video die de onderzoekers hebben gemaakt, is de wolk van druppels die een bewegend persoon achterlaat duidelijk te zien. Wanneer iemand door zo'n druppelwolk loopt, kunnen ze op het lichaam van diegene terechtkomen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden