null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Agnes (61): “Mijn man leende stiekem al ons spaargeld aan onze zoon”

Agnes (61) ontdekt dat haar zoon diep in de schulden zit. Haar man heeft hem bijna de hele spaarrekening uitgeleend. Maar of ze dat bedrag ooit terugkrijgen...

Online redactie LibelleGetty Images/iStockphoto

"Ik kwam er toevallig achter toen ik in de gang stond en mijn man met onze oudste zoon in de keuken hoorde praten. 'Je hébt al 2 leningen bij me lopen', hoorde ik mijn man zeggen. En mijn zoon: 'Maar anders krijg ik de bank op mijn nek!' Normaal gesproken zou ik het niet in mijn hoofd gehaald hebben om de rest van het gesprek af te luisteren, maar dit… Ik wist niet wat ik hóórde. 'Je gaat me toch niet vertellen dat je bij de bank ook geleend hebt?', vroeg mijn man. 'Ja, een leninkje…' zei mijn zoon."

Dure uitstapjes

"We vierden de verjaardag van mijn man, de familie was er, en ik heb mijn best gedaan om niet te laten merken dat ik afwisselend kwaad en verdrietig was. Onze oudste zoon, getrouwd, vader van 2 kinderen, die altijd roept dat het zo goed gaat met zijn adviesbureau, die altijd geld heeft voor mooie spullen en dure uitstapjes. Ik keek naar mijn schoondochter, een lieverd die hier geen idee van heeft, dat weet ik zeker. Mijn zoon en mijn man kwamen binnen met niets-aan-de-hand-gezichten."

Beslaglegging

"Toen ik die avond aan mijn man vertelde wat ik had opgevangen, barstte hij los. Die twee eerdere leningen waren al behoorlijk hoog, maar wat mijn zoon nu nodig had, steeg daar nog ver bovenuit. En toch moest hij het hem wel lenen want er hoefde niet veel meer te gebeuren of er zou beslag worden gelegd op de bezittingen van onze zoon."

De spaarrekening

"'Maar wij hebben toch helemaal geen geld genoeg om zulke bedragen uit te lenen?’ zei ik. En toen kwam het hoge woord eruit. De leningen waren van ons spaargeld gedaan, en met deze derde lening was ons spaargeld nagenoeg op. Het geld waardoor mijn man eerder met werken zou kunnen ophouden, en waarvan we dan leuke dingen zouden doen. Het geld waarmee onze oude dag net dat beetje luxe zou krijgen. 'Als hij het terugbetaalt, is er niets aan de hand', zei mijn man. 'Maar dat is nou juist waar ik niet zeker meer van ben.' Op de rand van ons bed hebben we een potje zitten huilen. En nu? We hopen er het beste van, want meer kunnen we niet doen."

Interview: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden