Getty Beeld Getty Images/Science Photo Libra
GettyBeeld Getty Images/Science Photo Libra

Hoor je dat?

Aha! Dít is waarom je soms plotseling een piep in je oor hebt

Je kent het vast wel: je bent iets aan het doen en ineens hoor je uit het niets een piep in je oor. Lang duurt het niet, maar het is alsnog vervelend. Hoe ontstaat zo’n piep? Wij leggen het je hier uit.

Erandi GodinezGetty Images/Science Photo Libra

Werking van gehoor

Haarcellen in je oren zorgen ervoor dat je überhaupt iets kan horen. Deze haarcellen zetten geluidstrillingen om in een signaal dat wordt doorgestuurd naar de hoorzenuw. Deze zenuw geeft het geluid weer door aan de hersenen. Dit gaat eigenlijk altijd goed, maar heel soms komt het voor dat je haarcellen gaan trillen zonder dat er een geluid geregistreerd wordt. Je hersenen ‘horen’ dan een geluid dat er helemaal niet is en dat zorgt dus voor een piep. Gelukkig stopt dit vaak binnen dertig seconden omdat je hersenen door hebben dat er niks te horen valt.

Oorzaak oorsuizen

Een piep kan trouwens op meerdere manieren ontstaan. Vaak begint je oor te suizen omdat je bijvoorbeeld iets te lang naar hard geluid hebt geluisterd, denk aan een concert. Ook als je plotseling een heel hard geluid hoort, kun je last krijgen van oorsuizen. Daarnaast kunnen vermoeidheid, een oorsmeerprop of een klap op je hoofd ook voor een piep zorgen.

Tinnitus

Hoewel bij de meeste mensen zo’n piep ook weer snel verdwijnt, kan het soms ook gebeuren dat de piep niet weggaat. Er is dan sprake van tinnitus. Je hersenen registreren dan constant een schijnsignaal en horen dus altijd een piep of een ander vervelend geluid. Bij veel mensen die dit hebben, zijn de haarcellen beschadigd maar ook vernauwde bloedvaten in het oor kunnen voor tinnitus zorgen. Heel soms wordt de blijvende piep veroorzaakt door een ziekte zoals MS of diabetes.

Bron: Quest

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden