Aziatische hoornaar Beeld Getty Images/iStockphoto
Aziatische hoornaarBeeld Getty Images/iStockphoto

Ai: de Aziatische superwesp is alweer gespot in déze vier provincies

De échte zomer moet nog beginnen, maar door het mooie weer van de laatste tijd zijn veel insecten er dit jaar al vroeg bij. Zo ook de zogenaamde superwesp: de Aziatische hoornaar is al gespot in vier provincies.

Mirna WiggersGetty Images/iStockphoto

De Aziatische hoornaar is niet bepaald een beestje naar wiens aanwezigheid wordt uitkeken. Hoewel een steek van zo’n hoornaar niet per se gevaarlijker is dan de steek van een gewone wesp, kan het wel een stuk pijnlijker zijn. Het is niet nodig om naar de dokter te gaan met een hoornaarsteek, tenzij je allergisch bent voor dat soort insectenbeten, wanneer je in je mond of keel bent gestoken of wanneer je kort achter elkaar meerdere keren wordt gestoken. Een hoornaar is in principe niet agressief, net als een wesp, totdat hij in nood komt of als je in de buurt van zijn nest komt.

De Aziatische superwesp is geen zoetekauw

Wat wel een voordeel aan hoornaars is ten opzichte van een normale wesp, is dat hij niet op zoetigheid afkomt. De kans dat je door een hoornaar wordt gestoken is daardoor een stuk kleiner, simpelweg omdat je ze minder gauw zult tegenkomen.

De hoornaar is gespot in déze provincies

Maar dat je ze minder vaak ziet, betekent niet dat ze er niet zijn. Tot nu toe werden de Aziatische hoornaars al gespot in Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant en Limburg. Dat zegt platform Stop invasieve exoten aan ANP. De Aziatische hoornaar is zo’n exoot, wat wil zeggen dat hij een bedreiging is voor de lokale diversiteit aan insecten en daarom zoveel mogelijk moet worden geweerd.

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

Als je al vroeg in het jaar Aziatische hoornaars ziet, grofweg tussen april en juni, gaat het vaak om koninginnen. Zij bouwen een zogenaamd voorjaarsnest, waaruit tussen juni en september een boel werksters komen. Een Aziatische hoornaar is een slag groter dan een normale wesp, maar nog ruim kleiner dan bijvoorbeeld een hommel. Je kunt een Aziatische hoornaar verder onderscheiden van een wesp door de stokachtige taille van de hoornaar: zijn bovenlijfje en onderlijfje zitten met maar een heel smal stukje lijf aan elkaar vast.

Europese hoornaar

Als je een écht grote wesp denkt te zien, kan het ook gaan om een Europese hoornaar. Dat is geen invasieve exoot en hij komt, net als de Aziatische hoornaar, niet af op zoetigheid. Ook is een steek pijnlijker dan van een gewone wesp, maar net als bij de Aziatische hoornaar niet per se gevaarlijker.

Denk je een nest van de Aziatische hoornaar te hebben ontdekt in bijvoorbeeld je schuur of onder je dakpannen? Meld dit dan bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Zij reguleren de aanwezigheid van Aziatische hoornaars in Nederland.

Bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, Rode Kruis.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden