Dít zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het gebruik van airco in de auto Beeld Getty Images/iStockphoto
Dít zijn de vijf meest gemaakte fouten bij het gebruik van airco in de autoBeeld Getty Images/iStockphoto

Airco in de auto: zo gebruik je 'm wél op de juiste manier

Wat zijn we op deze warme dagen blij dat er tegenwoordig auto's met airco bestaan! Hoe deden we dat vroeger eigenlijk? Maar even to the point: wist je dat veel mensen de airco verkeerd gebruiken?

Goed om te weten

Dit is hoe je het wél goed doet.

Airco in de auto: zó gebruik je 'm op de juiste manier

Want een koele temperatuur in de auto is reuze belangrijk. Door een te warme auto kan de bestuurder namelijk slaperig worden, neemt het reactievermogen af en vergroot de kans op verkeersongelukken. De airco is daarom ontzettend belangrijk. Maar... hoe gebruik je 'm goed?

1: Zet de airco in de ochtend al aan

Op warme dagen in Nederland, is het 's ochtends vaak nog koel. Toch is het slim om de airco 's ochtends vroeg al aan te zetten, ook al breekt het zweet je nog niet uit. Zo voorkom je dat de autoramen beslaan als de buitentemperatuur tijdens de rit gaandeweg stijgt.

2: Laat de airco onderhouden

De airco kan stuk gaan door achterstallig onderhoud. Ook kan een gebrek aan reiniging leiden tot bacteriële schimmels in de airco. Hierdoor kan de auto flink gaan stinken. En dat wil niemand! Zorg er daarom voor dat de filters van de airco om de 15.000 tot 20.000 kilometer worden vervangen en laat het 'koudemiddel’ om de paar jaar aanvullen.

3: De airco niet direct op max zetten

Maak jij je er ook schuldig aan? Als de auto een tijd in de volle zon heeft gestaan, voelt die van binnen aan als een oven. Niet gek dat je de airco gelijk op de koudste stand, dus op maximaal, aan wilt zetten. Toch is het slimmer om eerst alle portieren en ramen op te zetten. Zo raak je de meeste warmte al kwijt.

4: Richt de uitstroomopeningen naar boven

Als je het warm hebt, dan voelt het fijn om de uitstroomopening op jezelf te richten, zodat je direct de koude lucht voelt. Maar om een gelijkmatige verdeling van de luchtstroom te krijgen, en dus de hele auto koel te krijgen, kun je beter de uitstroomopeningen naar boven richten. Warmte stroomt namelijk naar boven, en zo creëer je de best mogelijke luchtstroom waarbij iedere passagier verkoeld wordt.

5: Houd de ‘luchtrecirculatie’ niet continu ingeschakeld

Je kunt de interne recirculatie best een aantal minuten na het instappen aanzetten. Maar houd die niet de héle rit ingeschakeld. Het is verstandiger om 'm na een paar minuten weer op de stand ‘met toevoer van buitenlucht’ te zetten, voor een meer gelijkmatige luchtstroom.

Met deze slimme tip blaast jouw ventilator voortaan koele lucht

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden