null Beeld

Al 6 besmettingen met westnijlvirus vastgesteld in Nederland

In Nederland zijn tot nu toe zes mensen besmet geraakt met het westnijlvirus. Dit virus komt van vogels en wordt via muggen op mensen overgebracht.

Online redactie Libelle

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht op 15 oktober de eerste besmetting naar buiten. Een man liep het virus op in de buurt van Utrecht. Hij is waarschijnlijk gestoken door een besmette mug.

Nieuwe cijfers

Tussen 30 oktober en 5 november is het westnijlvirus nog eens bij vijf personen in Nederland vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Volgens het ECDC. zijn ook deze gevallen afkomstig uit de regio Utrecht.

Klimaatverandering

De klimaatverandering speelt vermoedelijk een rol bij de verspreiding van het westnijlvirus. Door de stijgende temperaturen en de toename van het aantal zeer warme perioden kunnen muggen en het virus zich sneller ontwikkelen, waardoor de kans op overdracht van het virus toeneemt.

Griepachtige klachten

Volgens het RIVM hoeven we ons geen zorgen te maken. Het risico om dit jaar het virus op te lopen blijft erg klein in Nederland. Bovendien worden de meeste mensen van een infectie met het westnijlvirus niet ziek. Zo’n 80% krijgt helemaal geen klachten en de overige mensen krijgen milde symptomen, zoals koorts en griepachtige klachten. Mensen die besmet zijn spelen ook geen rol bij verdere verspreiding van de ziekte. Bij bloedbanken in de regio Utrecht wordt tegenwoordig wel het bloed ook getest op aanwezigheid van het westnijlvirus.

Ook in de winter kunnen er muggen actief zijn. Dankzij dit middel heb je daar geen last meer van:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: ECDC, RIVM. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden