null Beeld

Alleen dít soort mondkapjes beschermen je tegen het coronavirus

In Nederland stijgt de vraag naar mondkapjes nu het coronavirus zich ook buiten China verspreidt. Hoogleraar medische microbiologie Bert Niesters vertelt tegen Dagblad van het Noorden dat het dragen van de meeste kapjes weinig zin heeft.

Ismay Gijsen

Op het vliegveld zie je weleens Aziatische mensen rondlopen met mondkapjes. Dat zijn vaak losse, chirurgische kapjes waarmee je de mond en neus kunt bedekken tegen fijnstof. Die mondkapjes werken volgens Niesters niet. “Virussen als corona gaan hier met gemak doorheen. Coronavirussen en andere virussen zitten in kleine druppeltjes en je raakt eigenlijk vanaf een kleine afstand besmet. Het gaat om een afstand van 1,5 tot 2 meter, of minder. De druppels komen dan op de mondkapjes en als je die aanpakt met je hand kun je je alsnog besmetten.”

Kap met filter

Hoe bescherm je jezelf dan wel? “Een echte bescherming is een kap met een filter. Die worden ook gebruikt in laboratoria als met materiaal van een patiënt wordt gewerkt of wanneer je in de kamer bent met een besmette patiënt.” De hoogleraar vertelt daar ook gelijk bij dat het dragen van zo’n mondkap in het dagelijks leven vrijwel onhaalbaar is. “Het ademen is lastiger en vermoeiender. Je moet namelijk echt goed in- en uitademen. Dat houd je niet zo lang vol.”

Inslaan

Zouden we überhaupt al na moeten denken over het inslaan van mondkapjes? Niesters vindt van niet. “We zijn met z’n allen goed voorbereid. Er zijn maatregelen genomen, de ziekenhuizen hebben isolatiekamers en gelukkig is de griepedidemie op dit moment erg beperkt.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Dagblad van het Noorden. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden