Alles is Familie kerstmenu: rode poon met laurier

AnneVervoort

Eén gang is ingevuld, nu de rest van je menu nog! Bekijk voor inspiratie het ‘Alles is Familie‘ kerstmenu.

Uit Alles is Familie: Frank, chef-kok en culivriend van Charlie, voorspelde het al: het moleculaire koken is voorbij. Geen keukenacrobatiek met stikstof meer, geen frutsels die van je bord waaien zodra de deur opengaat.

Frank kan het niet vaak genoeg herhalen: de vis uit de Noordzee is de lekkerste ter wereld. Geen wonder dat de grootste en duurste tongen en tarbotten linea recta naar de Franse horeca gaan. De rode poon of knorhaan verdwijnt meestal roemloos in de vissoep, vanwege het stevige vlees. In zijn geheel in de oven, op de graat gegaard, doet dit prachtdier meer recht. Koop per twee personen een rode poon van ongeveer een kilo. Laat de visboer de vis schoonmaken en de rugvin mooi recht wegsnijden.

Voor twee personen

1 rode poon van 800 à 1000 gr

10 laurierblaadjes, liefst verse

1 citroen, in plakjes gesneden

olijfolie

versgemalen zwarte peper en grof zout

Bereiding

Maal zwarte peper over de vis en wrijf hem in met olijfolie. Prik de vis van bovenaf op tien plaatsen diep in met een puntig mes en steek in de gleufjes de laurierblaadjes. Een scheut olie in de ovenschaal of braadslee verdelen, de vis erin, flink grof zout en plakjes citroen erover. Laat een halfuurtje of langer staan voordat de vis 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 à 200 °C gaat. Controleer na 20 minuten of de vis gaar is door met een vork op de rug het vlees los van de graat te trekken. Dit moet gemakkelijk gaan.

Til de gare vissen voorzichtig uit de schaal en maak ze schoon op een snijplank. De poon heeft nogal wat graten, maar er zit systeem in.

Serveer met gekookte aardappelen en gesmolten boter met fijngehakte bieslook, waarin een pietsje uitgeperste knoflook. Met salade of gesmoorde venkel een topgerecht.

Benieuwd van meer familie recepten? Voor slechts €24,90 heb je het ‘Alles is Familie kookboek‘ vol met lekkers in je schappen staan! Carrera Uitgevers, ISBN: 9789048816187.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden