Gabby Petito Beeld BrunoPress/Abaca Press
Gabby PetitoBeeld BrunoPress/Abaca Press

Alles over de verdwijning van Gabby Petito (22): onderzoek gesloten door bekentenis verloofde Brian (23)

Al maandenlang is het één van de meest besproken onderwerpen in de Verenigde Staten en daarbuiten: de verdwijning van Gabrielle ‘Gabby’ Petito. Het 22-jarige meisje ging begin juli op roadtrip door Amerika met haar verloofde Brian Laundrie (23), maar ze kwam nooit meer thuis. Aan de zaak komt nu een eind. Brian bekende namelijk de moord op Gabby in zijn gevonden notitieboekje, onthult de FBI.

Drama

Mirna WiggersBrunoPress/Abaca Press

Het is begin juli. Gabby en Brian zijn dolgelukkig, want hun vier maanden durende roadtrip door de Verenigde Staten staat op het punt te beginnen. Een witte bus verbouwen ze tot een mobile home, alle spullen zijn gepakt en het koppel gaat de deur uit.

Instagram

Via de Instagram-pagina van Gabby is de reis van plek tot plek te volgen. Ze plaatst de ene na de andere foto. Ogenschijnlijk zielsgelukkig poseert ze bij verschillende natuurmonumenten en nationale parken. Tot er na 25 augustus ineens niets meer geplaatst wordt.

Laten we nog even terug gaan naar de dagen daarvoor. Vanaf 5 juli verschijnen om de paar dagen foto’s op de Instagram van Gabby. Bij Monument Rocks in Kansas, voor een kleurrijke wand in Colorado Springs en een aantal foto's genomen in Zion National Park in Utah. Op 26 juli deelt ze een foto, zoenend met Brian, bij de Mystic Hot Springs.

Ruzie

Dan wordt het augustus. Op de 12e van die maand, het stel is inmiddels in Arches National Park, wordt de politie opgeroepen vanwege een ‘huiselijke ruzie’ tussen de twee. Ze nemen het koppel mee naar het bureau voor verder verhoor. Hoewel Gabby daar diep in tranen is, geeft het stel aan dat het gaat om een incident, niet om een patroon van ruzies of geweld.

Politie

De politie houdt het stel voor de zekerheid een nachtje uit elkaar, maar laat ze de volgende dag, als het stof is neergedaald, weer samen verder reizen. Op 19 augustus verschijnt het laatste bewegende beeld van Gabby: een acht minuten durende vlog waarin zij en Brian vertellen over hun roadtrip. Een paar dagen later, op 23 augustus, zegt Gabby via FaceTime tegen haar ouders dat ze later van Utah naar Grand Teton National Park in Wyoming zullen rijden. Het koppel checkt op 24 augustus samen uit bij een hotel in Salt Lake City.

Laatste sms

De 25e sms’t Gabby haar moeder nog een paar keer en laat weten dat ze in Grand Teton National Park in Wyoming zijn. Ze plaatst wat haar laatste post ooit zou worden op Instagram: een foto van haarzelf, met een gebreide pompoen in haar handen. Op 30 augustus komt het laatste teken van leven: volgens de moeder van Gabby sms’t haar dochter haar enkel ‘Geen ontvangst in Yosemite’, daarna niets meer.

Brian

Dan wordt het 1 september. Plots verschijnt Brian bij zijn ouderlijk huis in Florida, met de bus waarmee hij en Gabby rondreisden. Van haar ontbreekt elk spoor. De ouders van Gabby kijken het even aan, misschien heeft ze inderdaad geen bereik. Van Brian horen zij in de tussentijd niets. Tien dagen later, op 11 september, geven haar ouders Gabby op als vermist.

Een officiële verdachte is hij niet, maar Brian wordt wel door de politie gevraagd alles te vertellen over zijn vertrek en solo-terugreis van de roadtrip, maar zijn advocaat raadt hem aan niet te praten en dat is exact wat Brian doet. Hij zegt geen woord over zijn trip en ook niet over de dagen voordat hij haar achterliet.

Media-aandacht

De biologische vader van Gabby, Joseph Petito, roept na 5 dagen zonder vooruitgang op 16 september de hulp in van de gemeenschap om zijn dochter te vinden. Vanaf dat moment wordt Gabby wereldnieuws: berichten over haar vermissing worden veelvuldig gedeeld en iedereen die ook maar íets heeft gezien, wordt gevraagd zich te melden bij de politie. De ouders en stiefouders van Gabby richten zich tot de ouders van Brian om alsjeblieft te zeggen waar hij Gabby achterliet.

Lichaam gevonden

Dan blijkt dat de ouders van Brian hem al niet meer hebben gezien sinds 14 september. Hij verdween nog voordat Gabby wereldnieuws werd van de aardbodem. De politie begint op 18 september met het zoeken naar Gabby in Grand Teton National Park in Wyoming, de laatste plek waarvan de moeder van Gabby zeker weet dat ze er was. Dan komt op 19 september, bijna drie weken na het laatste teken van leven van Gabby, het nieuws dat geen enkele ouder ooit wil horen: er zijn stoffelijke resten gevonden. Al snel daarna wordt bekend gemaakt dat het om het lichaam van Gabby gaat.

Doodsoorzaak bekend

Hoewel al bekend was dat Gabby door geweld om het leven kwam, maakt de lijkschouwer die week ook de precieze doodsoorzaak bekend. Gabby blijkt door wurging om het leven te zijn gekomen.

Lichaam Brian gevonden

Brian bleef lange tijd onvindbaar. Totdat er op 21 oktober bekend werd gemaakt dat ook zijn lichaam is gevonden, in een natuurgebied in Florida. De zoektocht naar Brian in het natuurgebied was al een langere tijd bezig, maar was niet makkelijk. Het gebied staat grotendeels onder water en er leven ook slangen en krokodillen. Daarom werden er drones, onderwaterapparatuur en speurhonden ingezet.

Een woordvoerder van de FBI laat weten dat Brian is geïdentificeerd aan de hand van zijn gebit. Er werden ook een rugzak en notitieboekje van hem gevonden, waardoor er voor de identificatie van het lichaam al het vermoeden was dat het om Brian ging.

Bekentenis

Wat er in dat notitieboekje stond? Dat wordt duidelijk op 21 januari. In het boekje schreef Brian voor zijn dood dat hij degene is die Gabby vermoordde. Zo bekende hij schuld. Dit onthult de Amerikaanse FBI, die het onderzoek nu sluit.

Al maanden lang leeft de hele wereld mee met de familie en vrienden van Gabby:

Bron: FBI, De Telegraaf, AD, Het Laatste Nieuws, The New York Times

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden