Getty Beeld Getty
GettyBeeld Getty

coronavirus

Alles wat je moet weten over het herstelbewijs

Wanneer je het coronavirus hebt gehad, dan kun je op de CoronaCheck-app een zogeheten herstelbewijs laten zien. Maar hoe kom je aan dit herstelbewijs? En waar kun je het voor gebruiken? Wij zetten alle informatie hier voor je op een rij.

Erandi GodinezGetty

Wanneer kom je in aanmerking voor een herstelbewijs?

Een herstelbewijs is het bewijs dat je ooit positief bent getest op het coronavirus door de GGD. Je kunt dit bewijs weer gebruiken om bijvoorbeeld op reis te gaan of voor je terugreis naar Nederland. Via de CoronaCheck-app kun je een digitaal coronabewijs maken of op CoronaCheck.nl een papieren herstelbewijs uitprinten. Beide bewijzen hebben een QR-code. Om in aanmerking te komen voor zo’n bewijs moet je wel aan de volgende eisen voldoen:

  • Je bent positief getest door de GGD (een zelftest of een serologische test telt dus niet)
  • Je positieve coronatest is tenminste 11 dagen geleden
  • Je positieve coronatest is niet langer dan 180 dagen geleden

Herstelbewijs voor op reis

Mocht je het herstelbewijs willen gebruiken voor reizen, dan moet je dus specifiek getest zijn met een PCR-test door de GGD. Een antigeen(snel)test telt niet. Voor gebruik binnen Nederland krijg je wél een herstelbewijs na een antigeentest. Bijvoorbeeld als je naar een museum wilt.

Wat als je langer dan 180 dagen geleden corona had?

Als je langer dan 180 dagen geleden corona had, dan is je herstelbewijs niet meer geldig. Je kunt je dan laten vaccineren of boosteren, zodat je voldoende beschermd bent tegen het coronavirus. Na deze vaccinatie of booster kun je een vaccinatiebewijs aanvragen.

Wat als je wél positief getest bent maar geen herstelbewijs krijgt?

Als je geen herstelbewijs krijgt maar wel corona hebt gehad, dan ligt dat waarschijnlijk aan één van deze drie dingen:

  • Je bent niet door de GGD of andere legale aanbieder getest.
  • Je bent korter dan 11 dagen geleden (positief) getest. In dit geval kun je je herstelbewijs wel al ophalen, maar deze is dan pas geldig op de 12e dag na testafname.
  • Je bent langer dan 180 dagen geleden (positief) getest. In dit geval heb je geen recht op een herstelbewijs.

Zijn bovenstaande situaties niet bij jou van toepassing, maar ben je wél positief getest door de GGD? Dan kun je het beste de GGD contacten op nummer 0800-5090. De GGD kan je dan helpen om te achterhalen of je gegevens mogelijk onjuist geregistreerd staan.

Wat als je alleen een Nederlands herstelbewijs krijgt en geen internationaal herstelbewijs?

Als dit het geval is, dan heb je waarschijnlijk een antigeen(snel)test bij de GGD laten doen. Je kunt je herstelbewijs dan alleen binnen Nederland gebruiken en niet in het buitenland.

Bron: Rijksoverheid

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden