Expeditie Robinson 2021 Beeld Tom Cornelissen
Expeditie Robinson 2021Beeld Tom Cornelissen

Details

Alles wat je wil weten over de kandidaten van het nieuwe seizoen ‘Expeditie Robinson’

De namen waren al bekend, maar deze juicy details over de kandidaten van Expeditie Robinson 2021 wist jij vast nog niet. Van de echte naam van Stefano Keizers tot de guilty pleasure van Sylvana IJsselmuiden: we hebben het allemaal voor je op een rijtje gezet.

Mirna WiggersDemi SchoenmakersTom Cornelissen

Stefano Keizers a.k.a Gover Meit

That’s right, de naam waarmee de eerste kandidaat die bekendgemaakt werd door het leven gaat is een artiestennaam. Stefano Keizers’ echte, volledige naam luidt Gover Julius Samuel Meit.

Bijna directeur Chinese keramiekfabriek

Naast het feit dat hij getrouwd was met ‘zeilmeisje’ Laura Dekker, altijd stinkvoeten schijnt te hebben en graag een overduidelijk nepsnor draagt, is er een verhaal wat wat meer uitleg behoeft: hij was bijna directeur van een Chinese keramiekfabriek. Hij vertelt daarover aan Het Parool: “Ik had een Chinese vriend wiens ouders met pensioen wilden en hun keramiekfabriek aan hem wilden overdragen. We zijn dat serieus gaan uitzoeken en hebben designers gevraagd om dingen te ontwerpen. We zijn er maanden mee bezig geweest, zelfs beurzen afgegaan.”

Plan mislukt

“Maar toen we eenmaal bij de fabriek van zijn ouders in China kwamen, bleken zij de designs lelijk te vinden en wilden ze de fabriek toch niet meer overdoen. Toen moest ik voor de zoveelste keer naar Nederland terugkeren met het ­bericht dat mijn plan mislukt was.”

Jasmine Sendar

Ze is terug van weggeweest: Jasmine Sendar heeft een tijdje een terugval gehad in de showbizzwereld, al noemt ze dat zelf liever niet zo.

Onderweg naar morgen

Eerder was ze bekend van Goudkust, de populaire serie die in 1990 haar doorbraak als actrice betekende. Daarna speelde Jasmine in tal van films en series, waaronder Costa! en Onderweg naar Morgen. In de tijd dat haar acteercarrière in een dip zat, had ze verschillende baantjes om rond te komen. Van bediening in een restaurant tot een paar jaar in de thuiszorg. Inmiddels is ze er weer helemaal bovenop en schittert ze in de rol van Denise in de soap Dit zijn wij.

Modellencarrière

Wat je waarschijnlijk niet wist, is dat nog voordat Jasmines acteercarrière begon, zij aan de weg timmerde als model. Ze werd Miss Bikini in 1995, Miss Spring in 1996 en Miss Beautiful Black in 1997 en 1998. Uiteindelijk hield ze op met het modellenwerk om verder te kunnen groeien als actrice.

Jan van Halst

Eens een keer iets anders: een voetbalanalist op survival! Deze man is vooral bekend bij voetbal kijkend Nederland als “die kale oud-voetballer, toch?” Inmiddels voetbalt Jan al jaren niet meer, maar vermaakt hij zich goed met het analyseren van wedstrijden voor Ziggo Sport.

Kritiek ‘luie’ spelers

Wat Jan minder goed afging, was zijn carrière als commercieel directeur van FC Twente. Krap twee jaar na zijn start vertrok hij alweer, na veel kritiek op zijn beslissingen en werkwijze. FC Twente krabbelde in het jaar na zijn vertrek weer op en behaalde vorig jaar de 10e plek in de Eredivisie, een prima score. Inmiddels zijn wij vooral benieuwd hoe het Jan afgaat als hij zelf de handen uit de mouwen moet steken in plaats van kritiek te hebben op ‘luie’ spelers.

Eva van de Wijdeven

Na de aankondiging dat Eva meedoet aan deze editie van Expeditie Robinson regende het kritiek. Veel kijkers vonden er iets van dat Eva, die vorig jaar moeder werd van een zoontje dat inmiddels krap één jaar oud is, haar man en kind zo lang alleen laat. Over zulke zaken kunnen wij alleen maar zeggen: een moeder is niet in haar eentje verantwoordelijk voor de baby, dus het zal vast helemaal goed gekomen zijn.

In veilige handen

Over haar deelname gaf Eva een openhartig interview in het AD. Daarin zei ze het volgende over de situatie: “Soms is afstand nemen van je kind de manier om juist dichterbij te komen. Hij is natuurlijk in veilige handen bij papa. We hebben het vooraf goed besproken. Daar kwam heel duidelijk uit: ‘Dit moet jij doen. Het is nu jouw tijd. Die kleine komt wel goed.’”

Daarbij was Eva toe aan iets voor haarzelf, iets nieuws: “Ik had de behoefte om mezelf verder te ontwikkelen. Dit was voor mij echt dé kans. Het voelde als heel erg iets voor mij.”

Annemiek Koekoek

Nummer vijf is boerin Annemiek, die we natuurlijk allemaal kennen van haar tegenvallende zoektocht naar de liefde in Boer zoekt vrouw.

Veel bekijks

Wist je dat Annemiek voordat ze aan dit populaire programma meedeed al een klein beetje beroemd was als model? De boerin schitterde als één van de twaalf mooiste boerinnen van Nederland in de Boerinnenkalender van 2019. Niet zo gek dus dat zoveel mannen haar een brief hadden geschreven.

Noodgedwongen in het complot

Normaal gesproken mogen de kandidaten van Expeditie Robinson aan de buitenwereld niet verklappen dat ze meedoen, maar dat bleek bij Annemiek behoorlijk lastig. Blijkbaar waren er veel mensen voor nodig om te verbloemen dat de boerin tijdelijk niet op de boerderij werkte. Ze moest dan ook noodgedwongen een hoop mensen meenemen in het complot. “Een heel team van mensen heeft zich een slag in de rondte gewerkt en gelogen”, vertelde Annemiek in RTL Boulevard. “Ik mocht het eigenlijk niemand vertellen, maar zo werkt het niet als je boerin bent.” Er moest toch iemand haar veehouderij draaiende houden.

Robbert Rodenburg

In korte tijd werd Robbert Rodenburg een Youtube-bekendheid met zijn serie Open kaart. Hij heeft onder anderen Gravin Eloise, Martien Meiland en André van Duin mogen interviewen en geheel volgens format stellen zij ook vragen aan hem.

Wel of niet spontaan?

Het merkwaardige is alleen dat Robbert beweert dat zijn serie berust op het spontane ervan, omdat de vragen die gemaakt zijn door het productieteam niet van tevoren met hem óf de gast overlegd zijn. Of dit echt zo is, wordt al een tijdje in twijfel getrokken. Vooral toen Dylan Haegens, die te gast was bij Robbert, een vraag leek te gaan stellen waarop Robbert niet voorbereid was. Maar dat zou gek zijn, want in principe is Robbert op geen enkele vraag voorbereid.

Hoe het ook zij, we gaan zien of het spontane karakter van Robbert hem ten goede komt op de expeditie.

Défano Holwijn

Défano presenteert zijn eigen liveshow FC Avondklok op Instagram, was eerder verslag­gever bij RTL Late Night en had hij rollen in Nederlandse films 100% Coco en Misfit. Verder maakte hij in 2015 de succesvolle quiz Wat weet jij?! op zijn eigen YouTube kanaal.

Opvallend stil

Wat de afgelopen tijd erg opvallend was, was dat de 29-jarige rapper, YouTuber en acteur zich volgens zijn volgers verdacht gedroeg op Instagram. Zo zou hij zijn gestopt met zijn livesessies en werden er maar weinig nieuwe kiekjes gedeeld. Zijn fans hadden dan ook sterk het gevoel dat hij aan het survivalprogramma meedeed.

Doemscenario

Défano is niet bang om het achterste van zijn tong te laten zien. Zo vertelde hij in een podcast dat hij bang is voor het moment dat hij ooit vader wordt. “Ik had een doemscenario in mijn hoofd dat als ik kinderen krijg, ik na een maandje denk: best, ik heb het wel weer gezien”, zei hij in een interview met Het Parool. “Ik heb er ook vaak over nagedacht dat een kind misschien juist wel alle gevoel in mij kan unlocken, maar dat wil ik liever niet afwachten. Ik wil het liever zelf ontwikkelen voordat ik een kind heb.”

Dyantha Brooks

Dyantha Brooks is alweer een tijdje een van de Shownieuws-presentatrices. Daar heeft ze het erg naar haar zin, maar eigenlijk was het nooit haar droom om presentatrice te worden. Dansen, dat was haar passie.

Van Las Vegas tot Kenia

“Entertainen zat er al vroeg in. Ik heb een enorm leuke jeugd gehad en wilde altijd danseres worden, het grote podium op”, vertelt ze in een interview met Charlotte Labee. “Daar wilde ik groot in worden. Ik heb wedstrijden gedanst, van Las Vegas en Engeland tot Kenia. Toen ik ouder werd, realiseerde ik me dat je in Nederland qua dansen niet heel veel kunt doen.”

Britte Lagcher

Ook de 32-jarige actrice Britte Lagcher doet mee aan het grote avontuur in Kroatië. Je kunt haar kennen van series zoals Meisje van Plezier, Overspel en de politieserie Suspects. Volgend jaar is ze te zien in de theatervoorstelling De brieven van Mia.

Met haar neus in de studieboeken

Als Britte geen actrice was geworden, was de roodharige waarschijnlijk een heel andere kant op gegaan. “Dan was ik biomedische wetenschappen gaan studeren, dat was mijn plan B”, vertelde ze in een interview met Marie Claire. Door alles wat ik in mijn familie ben tegenkomen, denk ik dat ik richting kankeronderzoek was gegaan.”

John de Bever

Je kent vást wel de megahit Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht? Nou, die is dus van voormalig prof- en zaalvoetballer John de Bever. Ook hij gaat survivallen.

Jezelf kietelen

Of de 56-jarige Berlicummer ook een lach op de gezichten van de andere Robinson-kandidaten kan toveren is nog maar de vraag. Met zijn voicemail lukte dat eerder in ieder geval wel. Die klinkt volgens het Eindhovens Dagblad namelijk als volgt: “Hallo, met de knapste man van Nederland. Ik ben er even niet.” Volgens John moet je jezelf kietelen, want een ander doet dat niet zo snel. En zo is het maar net!

Sylvana IJsselmuiden

Presentatrice en actrice Sylvana IJsselmuiden (24) is al zo’n drie jaar een van de gezichten van de razend populaire website Dumpert. Verder werd ze tot grote blijdschap van duizenden Dumpert-reaguurders door FHM benoemd tot Mooiste vrouw van Nederland 2020.

Pindakaas als ontbijt

“Ik denk dat ik het mede te danken heb aan mijn Friese mentaliteit. Ik sta met mijn beide voetjes op de grond. Volgens mij krijg ik daardoor de waardering van het publiek”, zei ze erover in de Leeuwarder Courant. Ze blijft altijd zichzelf en daardoor zijn er over Sylvana een hoop interessante weetjes te vinden. Ze is dol op Formule I, heeft ooit baarmoederhalskanker overwonnen en haar guilty pleasure is pindakaas. “Dat eet ik zo uit de pot. Iedere ochtend een paar lepels, dat is mijn ontbijt.” Dat wordt afkicken in Kroatië.

René van Meurs

Dat overleven in het wild eigenlijk niks voor hem is, laat hij duidelijk merken in de post over zijn deelname. “Nauwelijks gegeten, amper geslapen en constant stijve tepels”, schrijft de cabaretier. “En dan moest de expeditie nog beginnen.” Maar René kan goed overdrijven en doet overal graag een schepje bovenop. Bovendien kan het natuurlijk ook een slim trucje zijn om zichzelf alvast in te dekken.

Bijna gestopt

Het had niet veel gescheeld of René had zijn carrière als cabaretier aan de wilgen gehangen. In 2016 speelde hij zijn tweede voorstelling, waarna hij met de grond gelijk werd gemaakt in een vernietigende recensie in de Volkskrant. Hij wilde zijn tour daarna nog wel afmaken, „maar dan iets anders gaan doen”, vertelt hij aan NRC. „Het was zwaar, elke avond werd ik door theaterdirecteuren aan dat stuk herinnerd.”

Toch zette hij door, ook op advies van zijn impresariaat, vertelt hij aan NRC. Hij ging aan de slag met regisseur Laurens Krispijn de Boer. Met succes: met Ik beloof niks werd Van Meurs genomineerd voor Neerlands Hoop, de prijs voor aanstormend cabarettalent. De jury schreef: “Het resultaat is een erg mooi programma waarin vorm en inhoud in elkaar passen, vooral ook door het zeer persoonlijke karakter van zijn verhaal.”

Sterrin Smalbrugge

Maak kennis met de vrouwelijke Freek Vonk! Sterrin Smalbrugge is ecoloog en reptielendeskundige. Ze maakt het succesvolle kinderprogramma Reptielengek! voor Videoland, presenteerde De grote reptielenshow, een educatieve theatershow én schreef het Het grote reptielenboek.

Géén Freek Vonk

Máár doe Sterrin een lol en noem haar vooral niet de vrouwelijke Freek Vonk: “In mijn werk als presentator ben ik totaal anders dan Freek. Ik ben ook op een heel ander terrein afgestudeerd. Ik snap dat het handig is om me te introduceren, maar ik hoop dat mensen dat kunnen loslaten. Ik ben géén Freek. Ik ben honderd procent mezelf. Ik ga ook geen kunstje doen om zijn stijl te benaderen. Dít komt uit mijn hart”, vertelt ze aan De Tubantia.

Ze geniet overigens prima van Freeks shows en ziet hem ook als vriend, maar van vergelijkingen is deze Rijssense dame niet gediend. Los van dat alles is het natuurlijk erg handig als je een beetje tegen wilde dieren kunt als je meedoet aan Expeditie Robinson. Wij zijn erg benieuwd of ze ons tijdens het kijken nog iets kan leren!

Jasper Demollin

Niet te verwarren met wielrenpro Tom Dumoulin! Jasper Demollin is acteur en presentator van onder andere het semi-wetenschappelijke KRO-NCRV-programma Streetlab. Dat programma heeft de afgelopen jaren een beetje een knipperlichtrelatie gehad met de buis: meerdere keren werden seizoenen gecancelled, verschoven of mislukten de experimenten waarop het programma gebaseerd is. In 2018 kwam het tot een uitzendstop.

Te bekend

De heren van het programma werden namelijk te bekend, dus konden ze niet meer 'zomaar’ mensen op straat vragen om hun mening. Winkelend publiek kent het concept en de mannen inmiddels te goed, waardoor het programma even in moeilijkheden kwam.

In 2020 maakte het programma bekend dat er een nieuwe start werd gemaakt met als thema Streetlab: De liefde. Daarin helpen de heren van de show kijkers en mensen op straat met hun liefdesproblemen en daardoor is anonimiteit van de mannen geen eis meer. Eens zien hoe Jasper het ervan afbrengt als hij niet op straat, maar in de natuur moet overleven!

Sandra Ysbrandy

Haar naam hebben wij altijd grappig gevonden in combinatie met haar werk: Sandra Ysbrandy is namelijk topchef en onder andere bekend van het programma Het familiediner (van 2009 tot 2012) en is de laatste jaren regelmatig te zien in verschillende programma's van Omroep Max.

Gewond

Dat meedoen aan Expeditie Robinson geen peulenschil is, heeft Sandra aan den lijven ondervonden. Onlangs werd bekend dat zij dusdanig gewond raakte tijdens een proef, dat ze nu nog steeds op krukken loopt.

Pas net onderzocht

De deelnemer wist na haar val niet direct wat er aan de hand was. “Ik ben gewoon doorgegaan”, geeft ze toe. Toch wist ze meteen dat het goed mis was, vertelt ze aan Shownieuws. “Ik hoorde ‘knak’ en had ongelooflijk veel pijn. Ik dacht op dat moment echt dat Expeditie voor mij afgelopen was.”

Eenmaal terug in Nederland liet ze zichzelf onderzoeken. “Ik heb bij thuiskomst een MRI-scan laten maken en toen bleek dat ik een afgescheurde kruisband had, een scheur in mijn meniscus en een breuk in mijn onderbeen.” We hopen dat Sandra’s herstel voorspoedig gaat, én dat haar verwonding niet voor niks geweest is.

Dennis Schouten

Dennis is something else. Deze man werd bekend als verslaggever bij PowNed. Hij ging vaak de straat op om op een controversiële manier een ander geluid te laten horen dan de meeste bekende omroepen deden en viel op deze manier bekende Nederlanders en politici aan. Meer dan eens werden zijn items spraakmakend, maar lang niet altijd op een positieve manier.

Kijkers vonden hem vaak te hard en te direct, en dat hij te vaak dingen vroeg die echt niet konden en ga zo maar door. Zelf ziet hij het liever als ‘een andere kant van het nieuws belichten'.

Roddelpraat

Sinds maart 2020 heeft Dennis samen met Jan Roos een programma op YouTube, genaamd RoddelPraat. In dit programma beledigt hij veelvuldig bekende en onbekende Nederlanders, onder het mom van ‘kritische satire’. Een recente tegenslag is dat hij, ondanks dat hij in eerste instantie wel op de lijst zou komen, niet meer verkiesbaar is voor het winnen van de Televizier-Ster voor online series.

Televizier

Dennis en Jan ontvingen een mail van Jeroen de Goeij, hoofdredacteur van Televizier, zo schrijft De Tubantia. Volgens hem is RoddelPraat uitgesloten van deelname omdat het programma (kwetsbare) groepen en personen in de samenleving consequent in een hoek zet en beledigt. “Daarom zijn wij van mening dat een dergelijke serie niet moet meedingen naar een prijs als deze.”

Dennis laat het er niet bij zitten: “We hebben in Nederland het recht op vrijheid van meningsuiting”, zegt hij tegen De Tubantia. “Het gaat om een satirisch programma. Het kan zijn dat mensen zich beledigd voelen, maar het is nou eenmaal een publieksprijs en geen juryprijs.”

Sieneke

Sha la lie, sha la la... De enige in deze lijst waarbij het niet per se nodig is om een achternaam te noemen: Sieneke spreekt voor zich! We kennen deze dame allemaal van haar deelname aan het Nationaal Songfestival en daardoor later ook het Eurovisie Songfestival. Ze haalde in 2010 in Oslo niet de finale: ze werd 14e van de 17 deelnemers in de halve finale.

Keelontsteking

Wel gebeurde er tijdens de eerste repetities van haar deelname aan het Eurovisie Songfestival iets merkwaardigs: ze zong ineens zó goed, dat het publiek dacht dat ze de keelontsteking waar ze kort voor haar vertrek naar Oslo mee kampte, had verzonnen. De gedacht was dat ze het bedacht had om in de publiciteit te komen. Maar Sieneke heeft altijd bij hoog en bij laag ontkend dat de keelontsteking verzonnen was.

In de jaren na het songfestival deed Sieneke her en der mee aan verschillende programma's, en nu is het haar kans om te stralen in Kroatië.

Yuki Kempees

En last but not least: de frontman van Kris Kross Amsterdam gaat ook mee! Yuki is vooral onder die naam bekend geworden, gezien het dj-trio alsmaar bekender wordt. Net als Eva van de Wijdeven werd Yuki kortgeleden ouder van een kindje, maar anders dan Eva kreeg hij geen bakken vol kritiek over zich heen voor het ‘achterlaten van moeder en kind’.

Bevalling

Verder heeft Yuki meer dan ooit respect gekregen voor vrouwen. De bevalling van zijn vriendin, blogger Lizzy van der Ligt, ging alles behalve soepel en toen hij zag dat zij zich er doorheen sloeg, heeft hij nooit meer getwijfeld: “Als je je ooit afvraagt wie het sterke geslacht is, dan weet ik het antwoord”, zegt hij in een column in Glamour.

Bron: Parool, JFK, Telegraaf, AD, RTV Drenthe, Charlotte Labee, ED, Leeuwarder Courant, De Volkskrant, NRC, De Tubantia, Wikipedia, Shownieuws, De Gelderlander, Glamour.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden