null Beeld

Als de zon schijnt trekken we eerder de portemonnee

Terrasje hier, ijsje daar, een nieuw zomerjurkje: als de zon schijnt geven we veel meer geld uit. Dat wat we eigenlijk al die tijd al vermoedden, is nu ook wetenschappelijk bewezen.

Susan Dalstra

Klinisch psychologe Vinita Mehta volgde 6 jaar lang de verkoopcijfers van een theewinkel. Die vergeleek ze vervolgens met het weer. Ook liet ze klanten op een vragenlijst aangeven hoe ze zich voelden, hoeveel thee of koffie ze kochten en hoeveel ze die dag in totaal hadden uitgegeven.

Zon

Tot slot werden de deelnemers blootgesteld aan kunstmatig zonlicht. Ondertussen moesten ze vragen beantwoorden over hun stemming en bereidheid om geld uit te geven aan groene thee, fruitsap, een fitnessabonnement, een vliegticket en een krantenabonnement. Wat blijkt: mensen hebben veel meer zin om de portemonnee te trekken als ze worden blootgesteld aan zon of zelfs kunstmatig licht. Volgens de psychologe komt dat allemaal doordat de zon ons een positief gevoel geeft.

Het is geen nieuws dat het weer veel invloed heeft op hoe we ons voelen. Dit doe het weer nog meer met je:

Winter geeft een negatief gevoel

In het donker opstaan terwijl het buiten koud, guur en nat is, is er iemand die daar niet somber van wordt? Seasonal affective disorder is echter niet zomaar de winterblues, maar een serieuze ziekte waar mensen onder lijden. De grootste oorzaak is het gebrek aan zon. De tijd waarop de zon opkomt en ondergaat speelt een belangrijke rol in onze biologische klok. Zodra dat verandert, verandert ook je stemming. Daarom hebben we in de zomer energie voor tien en wil je in de winter het liefst de hele dag in bed blijven liggen.

Als het warm is, vinden meer gewelddadige misdaden plaats

Hitte maakt van mensen letterlijk heethoofden. Als de mussen van het dak vallen, vinden er veel meer gewelddadige misdaden plaats. Zodra de temperatuur stijgt, stijgt ook het aantal oorlogen, opstanden en rondvliegende politiekogels, blijkt uit onderzoek.

Mensen die in een gematigd klimaat leven zijn het gelukkigst

Alles met mate blijkt ook op te gaan voor het weer. Iedere dag zon en 30 graden klinkt misschien als een droom, maar maakt ons volgens onderzoek niet het gelukkigst. In gebieden met relatief warme winters en koele zomers leven de gelukkigste mensen. Dat komt doordat een gematigd klimaat mensen veel sneller de kans geeft om lekker naar buiten te gaan.

We hebben de zon niet alleen nodig om af en toe lekker te shoppen, maar ook voor de aanmaak van vitamine D. Lees hier waarom vitamine D zo goed voor je is.

Bron: Elite Daily, HLN.be

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden