null Beeld

Als je hooggevoelig bent: “Je beleeft de wereld intenser”

Bij sommige mensen komen geluiden, geuren en stemmingen harder binnen dan bij anderen. Dat heet hooggevoelig of hoogsensitief. Marion van Uden (38) en Mireille Steenkamer (44) kunnen erover meepraten.

Helene van Santen

Als kind merkte Marion al dat ze opmerkzamer was dan anderen. Ze hoorde geluiden eerder dan de rest van het gezin, of ze zag als enige dat haar oma de gordijnen anders had hangen. "Jij ziet ook altijd alles", zei haar oma dan. Marion was rustig en bedachtzaam, maar ze kon hevig van slag raken als de juf haar stem verhief. Een gevoelig kind, zei haar omgeving. Hooggevoelig, ontdekte ze later zelf.

Intenser

"Een highly sensitive person is meer dan gemiddeld gevoelig voor prikkels van buitenaf of binnenuit", vertelt neuropsycholoog Jolanda Marks. "Dat klinkt misschien als een paranormale gave, maar dat is het niet. Hooggevoeligen hebben hun handen al vol aan 5 zintuigen, laat staan dat daar nog een 6e bijkomt." Bij hooggevoeligen kunnen geluiden of geuren, maar ook pijn of emoties van anderen of van zichzelf, net iets harder binnenkomen. "Alsof je de wereld intenser beleeft", beschrijft Marion van Uden het. Vaak zijn dit soort mensen ook gevoeliger voor sfeer. Ze voelen het meteen als er ergens net ruzie is geweest, of als de stemming tijdens een verjaardag omslaat zodra er een vervelende oom binnenkomt.

Energie

"Al die prikkels kunnen overweldigend zijn", zegt neuropsycholoog Marks. Iemand die minder filtert, heeft alle aandacht voor de omgeving en te weinig voor zichzelf. Dat is behoorlijk vermoeiend en kan voor problemen zorgen. Volgens Marks hebben HSP’ers daarom sneller last van stress, vermoeidheid, paniekaanvallen of fysieke klachten zoals hoofdpijn en buikpijn. Ook lopen ze meer risico op een burn-out of verslaving. Hoewel hooggevoeligheid vooral wordt gezien als een vrouwenkwaal, kunnen ook mannen er last van hebben. Volgens onderzoek van psycholoog Elaine Aron, die de term highly sensitive person in de jaren 90 bedacht – is zo’n 20% van de bevolking hooggevoelig. Volwassenen, maar ook kinderen. Want HSP’ers merken als kind vaak al dat ze anders zijn dan de rest. Sowieso zijn hooggevoeligen veel bezig met hun omgeving. Marion: “Ik probeer de ander altijd op zijn gemak te stellen. Ik voel nu eenmaal heel sterk wat anderen willen, daar pas ik mijn gedrag op aan. Dat kost veel energie."

Overprikkeld

Het valt neuropsycholoog Marks op dat een groeiend aantal mensen van de term hooggevoeligheid heeft gehoord. Ze ziet ook steeds meer therapeuten hulp verlenen bij HSP. Misschien niet zo gek. “We leven in een snelle wereld waarin steeds meer informatie op ons afkomt”, zegt ze. "Dan is het makkelijker om overprikkeld te raken. Toch waren HSP’ers er vroeger ook al. Het zijn er niet meer of minder geworden, maar er lijken nu meer mensen mee bezig te zijn. Terwijl therapeuten 10 jaar geleden vooral de wat zweverige types in hun praktijk kregen, ontvangen ze nu ook hooggevoelige mannen die dagelijks met een betonmolen werken. Dat is toch anders."

Verrijking

Voor Mireille Steenkamer (44) is haar hooggevoeligheid juist een enorme verrijking van haar leven. “Ik zie het als een gave. Het is alsof ik al mijn zintuigen optimaal gebruik en gevoelens nog intenser worden.” In haar werk als coach op het gebied van persoonlijke ontwikkeling komt de hooggevoeligheid bijvoorbeeld heel goed van pas. Ze voelt emoties aan en kan zich goed inleven in de ander. "Ik voel het als iemand tijdens een vergadering gefrustreerd of ontevreden raakt, maar dat niet echt laat zien. Op zo'n moment benoem ik wat ik zie, zonder oordeel. Ik toets wat ik voel en geef diegene zo de ruimte om daar open over te praten. Hooggevoeligheid is echt mijn instrument.”

In deze video vertelt onze vlogger Manon waarom het zo belangrijk is je uniekheid te omarmen:

LEES OOK:

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Anne Vegterlo. Bewerking: Helene van Santen. Beeld: iStock

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden