null Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

André van Duin (73) heeft kanker en onderging al vier chemokuren

André van Duin (73) is vorige week geopereerd aan darmkanker in het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Eerder onderging hij al vier chemokuren. Zijn diagnose hield hij expres stil. 

Tara StokdijkBrunopress/Patrick van Emst

In De Telegraaf vertelt hij vandaag openhartig over zijn ziekte.

Darmkanker

André vertelt hoe hij het ontdekte: "Het begon tegen het einde van de zomer. Op het gevaar af dat dit riooljournalistiek wordt: ik stond op van de wc en je kijkt dan weleens achterom. Daar zag ik een pluimpje bloed en daardoor ging bij mij een alarmbelletje rinkelen. En vervolgens bij mijn huisarts ook." Het bleek een tumor in de dikke darm.

Hetzelfde ziekenhuis

Een jaar geleden verloor André zijn man Martin Elferink op 55-jarige leeftijd aan botkanker. Ook Martin werd behandeld in het Antoni van Leeuwenhoek. "En zo kwam ik daar weer terug, waar ik met Martin zoveel voetstappen heb liggen’’, vertelt hij.

Operatie en chemokuren

Gelukkig ziet het er goed uit voor André. "De tumor op zich bleek goed operabel te zijn, maar hij moest eerst wel kleiner worden voordat ze hem durfden weg te halen. Daarom kreeg ik vier chemokuren waar ik wonderwel doorheen gesjeesd ben. Weinig bijwerkingen, weinig ellende. Een beetje tintelende vingers, maar daar bleef het gelukkig bij", laat hij weten. In december bleek dat de tumor al flink is geslonken.

Vertrouwen

Vorige week is hij geopereerd. Van de chirurg kreeg hij een positief bericht: "Ik kan het volgens de chirurg die me behandeld heeft allemaal met vertrouwen tegemoetzien. Ik moest zelfs om hem lachen, toen hij later een praatje kwam maken en zei: ‘Ik heb er verder ook nog even rondgekeken, maar het ziet er allemaal prima uit hoor!'"

Geheim

André heeft zijn diagnose expres geheim gehouden. "Die meewarige blikken, daar kan ik slecht tegen", zegt hij daarover. En ook: "Ik heb graag dat mensen om me moeten lachen. En niet dat ze, wanneer ze me zien, meteen denken: ‘Ach gos, zijn man dood, zijn vriendin Corrie van Gorp en nu zelf ook nog kanker’."

Toekomstplannen

Over de toekomst is hij positief. Hij moet nog herstellen, maar heeft ook alweer mooie plannen gemaakt: "Ik moet het zeker nog een maand, eigenlijk twee, heel rustig aan doen. Het heeft er ook wel ingehakt hoor, dat voel ik ook. Maar ik ga voor Omroep Max weer varen met Janny van der Heijden, in plaats van vier of zes afleveringen doen we er zelfs acht."

Zó maakte André van Duin een nieuwe start na het overlijden van zijn man Martin:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: De Telegraaf. Beeld: Bruno Press

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden