André van Duin Beeld ANP
André van DuinBeeld ANP

André van Duin (74): “Dankzij het tijdig ingrijpen van mijn artsen, kan ik nog even door”

André van Duin (74) kreeg de diagnose darmkanker, maar is begin dit jaar succesvol geopereerd. Hij weet als geen ander hoe belangrijk het is om bij de eerste signalen al aan de bel te trekken.

Doortje ScheepersANP

In gesprek met de Telegraaf vertelt hij dan ook dat hij mensen bewuster wil maken. Hij wijst zijn publiek op het belang van een goede gezondheid en vertelt welke signalen je kunnen vertellen dat er iets mis is.

Vroeg stadium

Na een flinke revalidatieperiode is de cabaretier gelukkig weer opgeknapt, maar volgens hem is de strijd nog niet voorbij. “Mijn wens is dat ik nog een tijdje gezond blijf, maar verder heb ik geen lange bucketlist meer. Voor mij hoeft parachutespringen niet meer.” Verder wil hij zijn bekendheid graag gebruiken om anderen te helpen. Hij ziet het als zijn taak anderen te wijzen op signalen die kunnen aantonen dat er mogelijk iets niet in de haak is.

“Het is fijn om, met mijn bekendheid, voor een stukje bewustwording te kunnen zorgen. ‘Nou, als die Van Duin het doet, laten wij dat voorbeeld dan maar volgen’, denken mensen misschien. Tenminste, dat hoop ik”, vertelt hij. “Dankzij het tijdig ingrijpen van mijn artsen, kan ik nog even door.”

Darmen

Om steeds mensen bewust te maken van de eerste signalen, krijgt hij hulp van schrijfster Nienke Gottenbos. Zij schreef het boek De poepdokter en André mocht onlangs het eerste exemplaar van de geactualiseerde versie in ontvangst nemen. De tip? Let op je darmen en ontlasting. “Darmen zijn de basis voor je gezondheid en zijn dus heel belangrijk”, legt Gottenbos uit. “Dit boek helpt je om je darmen in topconditie te houden.”

André verloor begin 2020 zijn man Martin Elferink aan botkanker. Hier nam André afscheid van zijn hem:

Bron: Telegraaf.

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden