null Beeld

André van Duin: “Ik wil geen oude man worden die zo nodig nog leuk wil doen in een korte broek”

Hij begon de presentatie van Heel Holland Bakt om zijn goede vriendin Martine Bijl te vervangen, die getroffen werd door een hersenbloeding. Inmiddels staat André van Duin (70) aan de vooravond van zijn 2e seizoen. “Voor de camera prik ik wel een vorkje taart mee, maar eigenlijk houd ik meer van hartig.”

Online redactie Libelle

BEKIJK OOK: Berelekker, deze gehaktbroodjes uit de oven.

Had je verwacht dat er nog een seizoen aan zou komen? Vorig seizoen noemde je jezelf nog een tussenpaus.

“Dat was ook de bedoeling, maar Martine is dit jaar nog niet in staat om het te doen. Het gaat hartstikke goed met haar hoor, maar nog niet zodanig dat ze al een hele klus kan aannemen. Daar is ze nog te moe voor. Dus ik hoop dat ze het volgend jaar kan doen. Wat mij betreft kan ze het zo weer overnemen. Ik vond het hartstikke leuk voor een jaar, en het 2e jaar ook, maar het 3e jaar wil ik graag dat Martine terugkomt.”

Ga je af en toe bij haar op bezoek?

“Nee, ik heb wel heel vaak contact met haar via de mail. De laatste keer dat ik haar zag, was op de begrafenis van Guus Verstraete. Maar normaal gesproken kwamen we wel bij elkaar over de vloer. Martin en ik organiseren elk jaar een bingo- en sjoelavond bij ons thuis, en dan kwam zij ook altijd. Maar sinds haar hersenbloeding zijn grote gezelschappen nog een beetje te zwaar voor haar.”

Eerder zei je: ”Het heeft best lang geduurd voordat ik vanachter mijn masker tevoorschijn durfde te komen, maar nu het is gebeurd, voel ik me als herboren." Heeft Heel Holland Bakt daar onbedoeld aan bijgedragen?

“Ja. Al heb ik mijn masker nooit helemaal afgezet hoor. Het is een beetje een misverstand wat je in de krant leest, dat ik helemaal zou stoppen met humoristische stukken. Ik heb die grappenmakerij nu alleen al 50 jaar gedaan, dus ik wil er nu wel wat anders naast doen. Ik heb lang gedacht dat ik typetjes moest spelen omdat ik zelf niet interessant genoeg was. Maar door mijn rol in het toneelstuk The Sunshine Boys en de reacties die ik kreeg op mijn optreden in Heel Holland Bakt besefte ik dat ik niet langer met een mal hoedje op van een stoel hoef te vallen om leuk gevonden te worden.”

Heb je het idee dat je nu een soort tweede leven bent begonnen?

“Ja. Ik heb 50 jaar met heel veel plezier leuk gedaan met malle hoedjes en petjes, maar toen ik 70 werd, dacht ik wel: het moet niet zielig worden. Ik wilde geen oude man worden die zo nodig nog leuk wil doen in een korte broek. Dus toen heb ik besloten: dat doe ik niet meer. En toen kwam Heel Holland Bakt toevallig op mijn pad doordat Martine uitviel. Dat leek me heel leuk om te doen en dat was het ook. Lange dagen weliswaar, want je kunt zo'n taart niet opjutten. Maar het is een leuk onderwerp, taarten bakken.”

null Beeld

MEER ANDRE

Je leest het hele interview in Libelle 35, nu in de winkel.

Heel Holland Bakt is vanaf 3 september om 20.20 uur te zien bij Max op NPO 1. Vanaf 6 september om 21.40 uur is ook Smaakt naar meer weer te zien.

De beste artikelen iedere week in je mailbox ontvangen? Abonneer je dan op de leukste nieuwsbrief van Nederland!

Interview: Nathalie Huigsloot. Beeld: Max Reinders

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden