Nationale Dodenherdenking 2021 vanaf de Dam in Amsterdam met Koning Willem-Alexanderen en Koningin Maxima . De Dam is vanwege de coronamaatregelen niet toegankelijk voor publiek. FOTO: Brunopress/Patrick van Emst

National Remembrance Day 2021 from Dam Square in Amsterdam with King Willem-Alexander and Queen Maxima. Due to the corona measures, Dam Square is not accessible to the public because of de COVID. 

Op de foto: Andre van Duin Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Nationale Dodenherdenking 2021 vanaf de Dam in Amsterdam met Koning Willem-Alexanderen en Koningin Maxima . De Dam is vanwege de coronamaatregelen niet toegankelijk voor publiek. FOTO: Brunopress/Patrick van EmstNational Remembrance Day 2021 from Dam Square in Amsterdam with King Willem-Alexander and Queen Maxima. Due to the corona measures, Dam Square is not accessible to the public because of de COVID. Op de foto: Andre van DuinBeeld Brunopress/Patrick van Emst

DODENHERDENKING

André van Duin maakt diepe indruk: "Hij kan je óók nog aan het huilen maken”

Nederland was dinsdagavond twee minuten stil voor alle slachtoffers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn gevallen bij oorlogen en vredesmissies te herdenken. Kort daarna hield André van Duin een prachtige toespraak op de Dam in Amsterdam.

Demi SchoenmakersBrunopress/Patrick van Emst

Hij sprak onder meer zijn dankbaarheid uit over het feit dat hij in vrijheid kan leven. Want ondanks de coronamaatregelen, vieren we onze vrijheid. “Ik ook. Maar ik doe dat wel in de overtuiging dat ook ik verantwoordelijk ben om die vrijheid van ons door te geven aan de nieuwe generatie. Want, het is al vaak gezegd, vrijheid is niet vanzelfsprekend.” Net als Roxane van Iperen maakte ook André met zijn speech van veel indruk bij de kijkers thuis.

Bombardement

De presentator en komiek groeide op in de puinhoop van het bombardement in Rotterdam. De stad was druk bezig met de wederopbouw. “Op 14 mei 1940 werd de binnenstad door zo’n 60 Duitse bommenwerpers, in nog geen 20 minuten met de grond gelijk gemaakt”, vertelde hij. “Ruim 80.000 mensen werden dakloos, Ontelbare gewonden, en honderden doden… In nog geen 20 minuten. Der Luftwaffe, keerde tevreden huiswaarts.”

Zijn vader

Hij vertelde dat zijn vader werd opgepakt en per trein naar Duitsland werd gedeporteerd. Wat hij daar precies gedaan had en wat hij allemaal moest meemaken, heeft hij nooit verteld. “Als ik er wel eens naar vroeg zei hij altijd: ‘Dat wil je niet weten, jongen” Hij had het overleefd… Maar je moest niet vragen hoe.” Er werd bij hem thuis niet of nauwelijks over de oorlog gesproken. Pas later kwam hij erachter wat er allemaal was gebeurd in die tijd.

Apetrots

“De Nederlandse grondwet ademt verdraagzaamheid en toleràntie. Je kunt hier over het algemeen doen en laten wat je wilt, en zeggen wat je wilt… Je bent hier vrij. Vrij met de oorlog als het negatief, van de kleurenfoto van de vrede.” Ondanks alle beperkingen viert ook André de vrijheid. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Het had heel anders kunnen aflopen… Toen… 76 jaar geleden. Dan had ik deze toespraak misschien nu, in het Duits moeten doen.” Hij is dan dankbaar dat hij in vrijheid kan leven. “En apetrots, dat ik in Nederland woon.”

Tranen

Op Twitter laten kijkers weten het een prachtige speech te vinden. Vooral de kus op het einde vinden ze heel liefdevol. Normaal gesproken moet iedereen altijd om de komiek lachen, maar dit keer zorgt hij voor tranen. “André van Duin kan je dus óók laten huilen”, schrijft iemand. Een ander reageert met: “Die kus op het eind. Zo mooi, zo liefdevol. Dank je André van Duin, voor de prachtige en persoonlijke woorden. Zo ontroerend.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nationaal Comité 4 en 5 mei

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden