null Beeld

PREMIUM

Angela Groothuizen: “Ik schaam me nergens voor”

Dat ze een open relatie heeft, had van haar niet zo nodig in de krant gehoeven. En dat haar onbedoelde urineverlies de hele wereld overging... tja. Angela Groothuizen (60): “Natuurlijk zijn er mensen met een negatieve mening. Lekker belangrijk.”

Daar staat ze op het podium van de Kleine Komedie in Amsterdam. In een ruimvallend, wit pak zet ze krachtig het nummer Bucketlist in. Ze is dit jaar 60 geworden en dat leidt in dit nummer tot de vraag: hoe gaat ze de rest van haar leven invullen? Jakkert ze op dezelfde wijze door of gaat ze het heel anders doen? In haar nieuwe theatershow Lueke binge leidt Angela Groothuizen haar publiek met prachtige liedjes en persoonlijke verhalen door haar leven: dochters volwassen, meer tijd voor zichzelf. Tijd om naar zichzelf, haar ouders, kinderen, relatie en de wereld te kijken, soms met een vleugje weemoed vanwege het verstrijken van de tijd.

Een paar dagen later.

Je nieuwe theatershow is heel persoonlijk. “Ja, en dat is best bijzonder voor mij. Ik wil het altijd over van alles hebben, als het maar niet te persoonlijk wordt. Maar deze keer kon ik er niet meer omheen. Mijn moedertje was gestorven op haar 29ste, en omdat wij altijd heel close zijn geweest, hakte dat erin. Ze was een fantastische vrouw. Toen ik vlak na haar overlijden meedeed aan het televisieprogramma Verborgen Verleden, kwam ik veel te weten over het oorlogsverleden van mijn vader. Dat haalde ook veel overhoop.”

Je herontdekte je vader. “Herontdekte? Ik ontdekte jaren na zijn dood eindelijk wie hij was! Onze relatie was niet makkelijk: hij lag in het ziekenhuis toen ik als nakomertje werd geboren en toen hij weer thuiskwam, liep ik hem in allerlei opzichten in de weg. Wij wisten niet wat hij in de oorlog had meegemaakt, want daarover praatte hij nooit. Maar het is heftig geweest. Na Verborgen verleden heb ik brieven van hem gevonden waardoor ik zijn gedachten kon volgen. Hij was zo’n brave, lieve schat die naar Afrika ging om geld te verdienen, om zijn gezin door de depressie te helpen. De omgekeerde beweging van nu. Toen brak de Tweede Wereldoorlog uit. Hij belandde op een koopvaardijschip, vocht voor de geallieerden en raakte gewond. Die verwonding zorgde ervoor dat hij uiteindelijk 14 jaar na de oorlog die bloeding in zijn zenuwgestel kreeg, vlak voordat ik werd geboren.

"Ik wil het altijd over van alles hebben, als het maar niet te persoonlijk wordt"

Ik vond ook foto’s waaruit bleek dat mijn vader vroeger heel knap was. Ik wist niet wat ik zag, hij leek wel een fotomodel. Door alles wat ik ontdekte, ging ik vanuit een ander perspectief naar mijn leven kijken, en daar moest ik iets mee. Het kwam allemaal samen in Lueke binge en mijn nieuwe album, De Lage Landen. Mijn ouders zijn allebei dood, maar ze blijven heel dicht bij me, omdat ik nu in het theater elke avond even bij ze stilsta.”

Je bent dit jaar 60 geworden. Wat vind je van die leeftijd? “Het getal zegt me weinig. Ik merk wel dat ik ouder word. Na een voorstelling ben ik ietsje vermoeider. Misschien was ik dat vroeger trouwens ook wel en stapte ik eroverheen. Nu denk ik: ik ga vanmiddag een tukje doen. Ik maak me minder druk over dingen en ik hoef ook niet meer overal bij te zijn. Zo’n uitreiking van de Televizier-Ring, waarom zou ik daarnaartoe gaan als ik niet ben genomineerd? Ik zit liever lekker thuis op de bank. Ik heb een heel goede manager, die me heeft geleerd ‘nee’ te zeggen. Eindelijk. Ik moet me focussen op wat ik wil doen, niet op wat anderen willen dat ik doe.”

En je bent misschien ook niet bang om taboes aan te kaarten? Zoals de reclamecampagne over urineverlies. “Soms is het net alsof wij BN’ers alleen maar egocentrische geldwolven zijn. Maar geloof me: ik had heel rijk kunnen zijn als ik alle reclames had gedaan waarvoor ik in de loop der jaren ben gevraagd. Chips, wasmiddelen: heb ik allemaal niet gedaan. Weight Watchers deed ik wel, omdat ik dat belangrijk vind: mensen moeten weten dat dit bestaat. Ik heb er zelf ook veel aan gehad. Always wilde mij graag hebben voor die campagne, omdat ik niet bang zou zijn voor taboes. Wat vast ook meespeelde: ik heb een keer bij Holland’s Got Talent met Chantal Janzen zo de slappe lach gehad dat ik het in mijn broek deed. Gordon gooide mij per ongeluk om, het was vlak voor de pauze en je moet tijdens die opnames vaak heel lang zitten. Ik viel, ik zag die kop van Gordon, mijn blaas stond al zo onder druk, ik hield het niet meer. Kijk maar, het staat op YouTube. Het ging de hele wereld over. Daar schaam ik me niet voor.”

Zei je meteen ja tegen die campagne? “Ze hebben even moeten aandringen. Maar ik vind het vanuit mijn positie wel mijn plicht om dingen aan te kaarten, ik zie het als een onderdeel van mijn vak. Mijn manager zei ook: ‘Als er iemand in Nederland is die dit kan doen, ben jij het wel.’ En het ís ook echt een groot probleem. Dus toen heb ik het gedaan, op voorwaarde dat ik mijn eigen teksten mocht schrijven. Ik zei: ‘Een op de 3 vrouwen in Nederland heeft last van urineverlies, en toch is het een taboe. We praten er niet over. Waarom eigenlijk? Laten we het er gewoon eens over hebben.’ Ik dacht dat er wel hoon zou komen, maar er kwam alleen maar respect. Als je eerlijk bent en de dingen benoemt zoals ze zijn, snappen de mensen het wel. Ik ben er trots op.”

Was het ook de bedoeling een taboe te doorbreken toen je laatst in een interview vertelde over je open relatie? “Eerlijk gezegd: nee. Mensen die ons kennen, wisten ervan en verder is het voor ons geen issue. Van mij hoefde het niet in de krant. De journalist die dat stuk schreef, had erover gehoord en bracht het ter tafel, wat ik ook wel weer begreep. Ik kon alleen mijn kant van het verhaal vertellen: ik heb zo veel liefde en geluk in mijn leven dat ik het niet moeilijk vind om dat te delen. Rob is, naast mijn kinderen, de allerbeste mens die ik ooit ben tegengekomen. Waarom zou ik hem ook maar iets misgunnen? Er blijft voor mij meer dan genoeg over.”

Wat is zo mooi aan Rob? “Hij is een van de slimste mensen die ik ken. Hij was vroeger regisseur, nu heb ik al die creativiteit voor mij alleen. Wat ik zo mooi vind aan hem is dat hij steeds meer voor zichzelf kiest. Hij heeft jarenlang voor de kinderen gezorgd zodat ik kon werken, nu doet hij wat hij wil. Go baby, denk ik dan, je hebt maar één leven. Hij onderhoudt ons buitenhuisje in Vinkeveen en heeft nog een eilandje gekocht waarop hij zelf een huisje wil bouwen. De man met de 2 linkerhanden en dat grote denkvermogen wordt nu een werkman, die buiten in weer en wind probeert of zijn via de theorie geleerde houtverbindingen ook echt werken.”

En bij jullie werkt het dus ook? “Ik ben een enorme fan van de Amerikaans-Belgische psychotherapeute Esther Perel. Ik herken wat ze zegt over hoe relaties in de loop van je leven van vorm kunnen veranderen. Rob en ik zijn al zo lang bij elkaar. Hij is hoogsensitief en vindt het nu heerlijk om in de natuur te zitten. Ik sta volop in het leven, bij mij is altijd van alles aan de hand. Dat zijn grote verschillen. Ik heb een prachtig leven, ik doe wat ik wil en het enige wat ik voor hem wil, is dat hij dat óók doet. Er is veel liefde tussen ons en we hebben zo’n leuk gezin, dat willen we niet kwijt. We gaan nooit uit elkaar, daarvan ben ik overtuigd, maar we zijn nu wel aan het uitzoeken hoe we het praktisch gaan aanpakken. We spreken elkaar 4, 5 keer per dag, straks komt hij het weekeinde naar Amsterdam en ik ben ook vaak in Vinkeveen. We hebben het goed.”

Hoe is op je ‘onthulling’ gereageerd? “Ook hier: met alle begrip. Er melden zich ineens wel veel mannen die koffie met me willen drinken, haha. Dat Chateau Meiland, ik heb het nog nooit gezien, dat gaat over een gezin met een man die de ‘vrouwenrol’ heeft, en een vrouw die ‘mannelijker’ is. Nederland kan dat aan. Er zijn natuurlijk ook mensen met een negatieve mening. Lekker belangrijk. Dat zeg ik ook tegen vriendinnen die er iets van zeggen: als jij het beter voor elkaar hebt, laat het me weten. Ik schaam me nergens voor.”

Nog een ander klein taboe uit dat interview: je zei dat je het ook even niet wist qua sex. “Iedereen doet zó hysterisch over sex tegenwoordig. Dat is slecht voor de seksbeleving. Mijn dochters zijn best terughoudend, omdat ze veel te heftige beelden hebben gezien en daardoor denken dat het extreme normaal is. Wat ik zelf merkte, net als veel vrouwen in de overgang: je wordt ineens dik, je bent moe, je hebt het druk, je libido verschrompelt. Het komt heus wel weer goed, maar laten we niet overdrijven. Als ik opgedofte vrouwen van mijn leeftijd op Tinder-dates zie gaan, vraag ik me af: lieverd, doe je dat omdat je denkt dat iedereen vindt dat het zo hoort of wil je het zelf graag? Ik kan erg van sex genieten, maar laten we er alsjeblieft een beetje gewoon over doen. Dat gemiddelde waarover iedereen het heeft: het is niet waar.”

Even een blik in de toekomst: blijf je doorjakkeren? “Ik ga door totdat ik geen zin meer heb. Dat komt ook

doordat ik een vrij beroep heb: als ik niet werk, komt er geen geld binnen en ik ben kostwinner. Maar ik heb ook veel plezier in wat ik doe: zingen, televisie maken, coachen. Mijn generatie is natuurlijk wel de lucky one. Toen we 20'ers waren, hadden we het best lastig, maar uiteindelijk hebben we toch lekker kunnen zijn wie we zijn en kunnen dat blijven. Voorlopig verdwijn ik nog niet achter de geraniums.”

Dit is Angela

Angela Groothuizen (1959) is zangeres, coach, presentatrice, columniste én BABS (Bijzondere Ambtenaar van de Burgerlijke Stand). Sinds 1993 is ze met Rob Mooij, samen hebben ze dochters Lola (24) en Nona (21). In 2020 presenteert ze met Natasja Froger en Caroline Tensen Five Days Inside (RTL 4). Ook staat ze in de theaters met Lueke binge. angelagroothuizen.nl

Lueke binge

De term ‘Lueke binge’ is een verwijzing naar de boodschap ‘Ik gaa met je lueke binge’ die haar dochters 15 jaar geleden op een strippenkaart schreven. Hiermee bedoelden ze dat ze leuke dingen met hun moeder wilden doen. Nu Angela 60 is en haar dochters groot zijn, vindt ze het hoog tijd om die strippenkaart in te wisselen.

Kerst met Angela

Echte boom of nep?

“We hebben een zwart, plastic boompje met heel mooie, dure ballen. Het ene jaar gaan de fuchsia-paarse ballen erin, het andere de zilveren-witte.”

Met het gezin of met vrienden én familie?

“Met kerst eten we met een grote vriendengroep en alle kinderen bij mij of bij Café-Restaurant Amsterdam. In het laatste geval moeten we op tijd terug zijn, want in de loop van de avond gaan buren die bij het Concertgebouworkest werken kerstliedjes spelen in de straat. Daar willen we bij zijn.”

Vijfgangendiner of gourmetten?

“Vroeger gourmetten of steengrillen, tegenwoordig wordt er vaak echt gekookt. We lachen elk jaar om de anekdote van de keer dat ik na het steengrillen zei: ‘Het was heerlijk allemaal, ik vond alleen dat gorgonzolasausje niet zo lekker.’ Dat sausje stond nog in de koelkast. Ik bleek mijn biefstuk door de pannenkoekenmix te hebben gehaald.”

Op chic of foute kersttrui?

“We proberen er allemaal mooi uit te zien, maar de kersttrui is wel in opkomst. Mijn schoonzoon droeg er vorig jaar eentje. Hij is nogal fanatiek, die vriend van Lola. Toen we met Pasen eieren gingen zoeken, kwam hij verkleed als konijn.”

Thuis of in de sneeuw?

“Ik vind wintersport een van de lekkerste vakanties. Ik zeg niet dat ik het nooit meer zal doen, maar eigenlijk vind ik dat het niet meer kan.”

Lekker smullen of op de calorieën letten?

“2 jaar geleden ben ik 12 kilo afgevallen en die blijven gelukkig weg. Maar met kerst eet ik waar ik zin in heb. Een grand dessert hoort erbij.”

Sinterkerst of sinterklaas?

“Sinterklaas. Dat vieren we met een grote groep heel serieus met indrukwekkende surprises en lange rijmen, tranen en lachen. Sinterklaas is heilig bij ons. We doen zelfs weleens een zomerklaas.”

Home Alone of All You Need Is Love?

“Geen van beide. In de kerstperiode gaat wel altijd een keer Love Actually op en dan praten we er allemaal doorheen.”

Interview: Liddie Austin. Fotografie: Oak & Fir. Styling: Patty Zomer. Haar en make-up: Leco Zadelhoff. M.M.V. Studio Sarphaat, Zara (mantel en coltrui), Graumann Design via info@pattyzomer.nl (jurk en witte bloes)

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden