Ruzie door corona

Angelien (48) werd verwijderd uit vriendinnen app-groep: “Ze begrijpen niet dat ik me laat vaccineren”

null Beeld Unsplash
Beeld Unsplash

Dat ze er andere corona-opvattingen op nahoudt dan haar vriendinnen wist Angelien, maar dat het een reden was om de vriendschap te verbreken had ze nooit verwacht. ‘In plaats van me uit te nodigen voor een feestje, gooiden ze me uit de app-groep.’

“Ik laat me vaccineren. Niet omdat ik Rutte achternaloop, zoals mijn vriendinnen beweren, maar omdat ik geloof in de reguliere wetenschap. Ik probeer alles van twee kanten te bekijken en respecteer iedereen die zich om wat voor reden dan ook niet laat vaccineren. Helaas geldt dat andersom niet altijd.”

Het grote geheel

“Natuurlijk weet ik dat mijn beste vriendin er andere corona-opvattingen op nahoudt dan ik. Ze is een fanatieke Willem Engel-aanhanger en krijgt onze andere vriendinnen daarin mee. Ze vinden mij naïef, snappen niet dat ik naar het NOS journaal kijk, zeggen dat ik niet weet wat zij weten en dat ik het grote geheel niet begrijp. Steeds vaker ging het in de app over corona en de discussies liepen hoog op.”

Pandemie

“Dat mijn beste vriendin een sterke mening heeft en die op een felle manier uit, is niet nieuw voor me. Ik hou daar juist van: discussies hadden we wel vaker, maar daar kwamen we altijd weer uit. Helaas geldt dat niet voor de coronadiscussie. Rond Oud & Nieuw zei ze al dat ik de pandemie mede in stand hield omdat ik me aan alle maatregelen hield. Die uitspraak raakte me en we besloten wat afstand te nemen. Juist omdat onze vriendschap sinds die tijd op een lager pitje stond, keek ik ernaar uit om haar weer te zien op haar verjaardag. Ik hoopte dat het allemaal weer een beetje bij zou draaien.”

“Tot mijn grote verbazing knikkerde ze me vlak voor haar verjaardag uit de vriendinnen app-groep in plaats van me uit te nodigen voor haar feestje. Sindsdien heb ik geen contact meer met haar. Ook de anderen spreek ik niet meer, op één na. Zij werd net als ik uit de groep gegooid; ze wilde niet mee naar een anti-coronademonstratie.”

Verbindende factor

“Mijn beste vriendin en ik waren al elf jaar bevriend, voor de pandemie belden we elke dag. De andere vrouwen ken ik via haar en werden in de loop van de tijd ook vriendinnen. We gingen regelmatig samen uit eten en dat was altijd gezellig. Door corona zagen we elkaar een stuk minder, dus ik verheugde me op haar verjaardag waar we elkaar weer ‘live’ zouden zien. Dat ze de vriendschap zou verbreken, had ik nooit verwacht. We lijken op elkaar, hebben dezelfde smaak en houden van dezelfde dingen. Ook zijn we allebei ondernemer en dat was een grote verbindende factor. We gingen er vaak samen op uit en konden urenlang met elkaar praten.”

Onrechtvaardigheid

“Natuurlijk mis ik dat. Het doet me verdriet dat ik haar niet meer zie en ik hoop dat het ooit weer goedkomt. Ik ben van plan haar een mail te sturen, maar het is nu nog te vroeg om toenadering te zoeken. Dat geldt ook voor het contact met mijn andere vriendinnen. Ik heb ook even geen zin om allerlei rare dingen naar mijn hoofd geslingerd te krijgen. Die hele coronadiscussie gaat zo ver; er zit een diep gevoel van onrechtvaardigheid en onbegrip. En ook al probeer ik hun mening te respecteren, het doet pijn dat ze die van mij niet serieus nemen.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden