null Beeld

Angelique (52) heeft COPD én long COVID: “Ik ga moe naar bed en sta moe weer op”

Het is een grote angst van longpatiënten: naast je longaandoening óók nog corona krijgen. Het overkwam Angelique. Inmiddels heeft zij al maanden last van long COVID-klachten.

Onze commerciële redactie

Libelle samen met de VriendenLoterij

Door haar drukke baan bij de douane en jarenlang mantelzorgen voor haar moeder vond Angelique het niet vreemd dat ze zich zo moe voelde. Maar op een gegeven moment begon ze ook iets aan haar ademhaling te merken: zelfs bij het oplopen van de trap was ze al kortademig. Ze besloot naar de longarts te gaan en al snel kwam de diagnose: ze had COPD.

Het roer omgooien

COPD is een chronische longaandoening en kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door roken, luchtvervuiling of andere longziekten. Angelique heeft zelf wel gerookt, maar benadrukt dat er veel patiënten zijn bij wie dit níet het geval is. “Er zijn genoeg mensen met COPD die nooit een sigaret hebben aangeraakt.”

Helaas was zij zelf al bekend met de aandoening, want tien jaar geleden overleed haar moeder aan dezelfde ziekte. “Door wat er met mijn moeder is gebeurd, dacht ik gelijk: ik ga het roer radicaal omgooien en er alles aan doen om dat zolang mogelijk uit te stellen.”

Revalideren

Angelique stopte met roken en begon aan een revalidatietraject, maar twee jaar na haar diagnose moest ze toch noodgedwongen stoppen met werken. “Dat was gewoon echt te zwaar.” Ze wilde niet achter de geraniums zitten en besloot een lesje zumba te proberen. “Dat beviel zo goed, dat ik het heb weten op te bouwen tot vier keer per week een uur.” Maar toen kwam corona en moesten de sportscholen sluiten. En tot overmaat van ramp raakte ze in december 2020 zélf besmet met het virus.

Onbeschrijfelijke vermoeidheid

Als longpatiënt was het voor Angelique extra gevaarlijk om corona te krijgen. Gelukkig bleef het bij een verkoudheid en koorts. Maar een maand later werd ze van de een op de andere dag overvallen door een onbeschrijfelijke vermoeidheid. “Dat kun je niet vergelijken met gewoon moe zijn. Het trekt alle energie uit je. Je ogen worden zwaar, je gezicht gaat tekenen. En die vermoeidheid vertaalt zich in pijn. Op een gegeven moment kwam ik het huis niet meer uit, omdat heel mijn lichaam zeer deed.”

Angelique. Beeld
Angelique.

Met horten en stoten

Angelique probeert haar leven langzaam weer op te pakken, maar dat gaat met horten en stoten. “Ik ga moe naar bed en sta moe op, elke dag weer. Op sommige dagen heb ik zelfs al moeite met huishoudelijke klusjes.” Toch probeert ze positief te blijven. Zo volgt ze zelfs weer korte zumbalesjes vanuit huis. “Ik hoop dat ooit weer een volledig uur vol te houden.”

Samen voor een wereld waarin iedereen vrij kan ademen

Ademen. Het lijkt zo gewoon. Maar voor Angelique en nog 1,2 miljoen andere Nederlanders is het helemaal niet vanzelfsprekend. Zij ontwikkelen in hun jeugd een longziekte, krijgen op latere leeftijd longproblemen of hun longen ondervinden de gevolgen van corona. Daarom werkt Longfonds met wetenschappers en artsen aan een medische doorbraak: de mini-long. Deze mini-long maakt het mogelijk in de toekomst beschadigde longen weer gezond te maken.

De DansMarathon

Om Longfonds te kunnen steunen, organiseert de VriendenLoterij De Dansmarathon. Tijdens dit 50 uur durende live dansspektakel en in de weken voorafgaand aan het programma gaat minimaal 40% van elk lot dat tijdens de actie wordt verkocht naar Longfonds. Claudia en Glenn vormen samen een van de danskoppels die meedoen aan de marathon. Claudia: “Patiënten met beschadigde longen worden beperkt in hun dagelijkse handelingen, hun longen laten ze in de steek. Dankzij de mini-long kunnen zij weer leven zoals ze willen.” Help je ook mee om de mini-long mogelijk te maken?

null Beeld

De Dansmarathon is van 14 tot en met 16 oktober live te zien bij SBS6.

null Beeld
Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden