null Beeld

‘Anita wordt opgenomen’ laat enorme impact van corona op dementiepatiënten zien

In het nieuwe seizoen van Anita wordt opgenomen loopt Anita Witzier mee in de ouderenzorg. Hier ondervindt ze aan den lijve hoe groot de impact van de coronamaatregelen voor dementiepatiënten is.

Demi Schoenmakers

In de aflevering van zondagavond gaat Anita langs bij een woonvoorziening in Putten, waar zo'n 50 ouderen met een vorm van dementie wonen. Ze praat met Kees, de man van Lucy (80).

Anita wordt opgenomen

Lucy heeft al 12 jaar Parkinson en sinds 4 jaar is daardoor dementie ontwikkeld. Na een val met de fiets vorig jaar is ze hard achteruit gegaan. De zorg voor haar werd daardoor te zwaar voor Kees. Ze woont voortaan in de woonvoorziening in Putten.

Hier heeft Kees het erg moeilijk mee. "Je bent je maatje kwijt, iemand waar je alles mee deed", legt hij met een brok in zijn keel uit aan Anita.

Ook Lucy wordt emotioneel wanneer Anita vraagt of Kees soms blijft slapen en of ze dus nog weleens samen slapen. "Het is verschrikkelijk dat dat niet meer kan", zegt Lucy met tranen in haar ogen. "Ik snap helemaal niet waarom dat nou niet kan."

Niet meer samen slapen

Tijdens de opnames van het nieuwe seizoen, wordt Nederland getroffen door het coronavirus. De overheid komt met verschillende coronamaatregelen, waardoor alles ineens anders is. Kees mag zelfs zijn eigen vrouw Lucy niet meer bezoeken.

Waarom er geen bezoek meer mag komen, is aan dementiepatiënten lastig uit te leggen. Waar Kees Lucy eerst dagelijks bezocht, moeten ze het nu via FaceTime doen. Kees geeft toe dat dat best pittig is: "Ze vraagt steeds: 'Wanneer kom je nou?' en 'Ik heb de hele dag op je gewacht, je zou toch komen vandaag?'''

Impact corona op dementiepatiënten

Kees vindt het fijn dat hij zijn vrouw in ieder geval nog online via beeld kan zien, maar dat wordt ook steeds minder naarmate ze achteruit gaat. De vraag is dan ook of Lucy hem straks na al die weken nog wel zal herkennen. Daar heeft Kees het erg moeilijk mee, maar hij probeert er niet te veel over na te denken. "Ik hoop dat dit gauw voorbij is, want ik zou haar zo graag weer een knuffel willen geven."

De kijkers zijn erg ontroerd door het verhaal van Kees en Lucy. Ze vinden het verschrikkelijk om te zien dat ouderen elkaar in tijden van corona niet meer mogen zien, terwijl dit juist voor dementiepatiënten zo belangrijk is:

Hoera, Libelle is genomineerd voor website van het jaar 2020. Help jij ons naar de overwinning? Stemmen kan hier.

Bron: Anita wordt opgenomen. Beeld: Brunopress

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden