null Beeld

Anna’s moeder ligt al 7 weken op de IC: kijkers ‘Beau’ geraakt door haar verhaal

Gemiddeld liggen corona-patiënten 2,5 week op de IC. Anna's moeder Hanneke heeft corona en ligt al bijna 8 weken op de IC. Dinsdagavond vertelt ze in Beau haar verhaal. 

Tara Stokdijk

Hanneke is pas 47 jaar en was voor corona volledig gezond. Haar 19-jarige dochter Anna vindt het daarom belangrijk om te vertellen wat de effecten van corona kunnen zijn, ook voor jonge mensen: "Ik wil vertellen wat voor impact het heeft op iemands leven. En dat het niet iets is dat alleen opa's en oma's kan overkomen".

Hoe het begon

De eerste corona-verschijnselen van Hanneke waren hoestbuien. Maar al snel kon Hanneke de trap niet meer op. Dat terwijl ze normaal zo'n energieke vrouw is: "Ze is een ontzettend krachtige vrouw, ze gaat overal voor en niks is onmogelijk. Daarom komt dit zo hard binnen", vertelt Anna. Toch gaat het bergafwaarts met Hanneke en besluiten ze de ambulance te bellen.

Afscheid

Toen de ambulance Hanneke op kwam halen, zeiden ze dat ze maar afscheid moesten nemen, omdat ze niet wisten waar dit heen zou gaan. Anna bleef achter met haar vader en jongere zusje. "Ik dacht nog dat ik mee zou mogen met de ambulance, dat was geen optie. Ik heb haar toen 3,5 week niet gezien."

Bezoek

Pas na 3,5 week mocht Anna voor het eerst bij haar moeder op bezoek. "Dat was heel moeilijk, ik herkende haar niet", vertelt ze. "Ze is nu verlamd van top tot teen. Daardoor kan ze niet zelfstandig ademen." Het gezin wordt 1 keer per dag door het ziekenhuis gebeld om ze te informeren over de toestand van Hanneke: "Ja, dan zit je echt met klamme handjes te wachten op dat telefoontje", aldus Anna.

Restaurant

Naast de zorgen om Hanneke heeft het gezin nog een andere grote zorg: ze runnen een Italiaans restaurant, die ze in deze moeilijke tijd draaiende moeten houden. Ze maken nu afhaalmaaltijden in de hoop dat het restaurant de crisis hiermee overleeft. Anna vertelt: "Toen mijn moeder buiten levensgevaar was, wilden we toch kijken wat we konden doen. Ik hoop dat als mijn moeder dalijk wakker wordt, dat ik wel kan zeggen: we hebben het gered. Ik kan je iets teruggeven en je kan weer thuiskomen”.

Toestemming

Aan het BD vertelde Anita, een vriendin van de familie, eerder dat Anna toestemming aan Hanneke heeft gevraagd om haar verhaal te vertellen bij Beau. Dat ging op een bijzondere manier: "Anna heeft eerst aan Hanneke gevraagd of het goed was als ze naar Beau van Erven Dorens ging. Als Hanneke het goed vond dan moest ze met haar ogen bewegen en dat heeft ze gedaan.’’ Vriendin Anita heeft een inzamelingsactie voor de familie opgestart. Klik hier om te doneren.

Op Twitter reageren kijkers van Beau geraakt op het verhaal van Anna en Hanneke:

Bekijk het fragment hieronder terug:

De laatste nieuwtjes, tips en trend in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron en beeld: RTL

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden