null Beeld

PREMIUM

Anne-Wil is blij dat ze weer eens op haar kleinkinderen mag passen

Anne-Wil heeft 2 kinderen, 5 kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze past een avondje op de kinderen van haar zoon Bart.

Zaterdag

Engelien heeft gevraagd of ik vanavond op kan passen. Haar beste vriendin geeft een verjaarsfeestje en daar wil ze graag met Bart heen. Natuurlijk wil ik oppassen. Eerlijk gezegd zou ik het wel vaker willen doen, want het is altijd zo gezellig met de 2 meiden en baby Kjelt. Maar Engelien regelt alles altijd zo goed dat het bijna nooit nodig is. "Zal ik meegaan?", vraagt Han. "Blijf jij maar lekker thuis", zeg ik. "Ik kan het echt alleen wel af."

Dus wordt het brengen en halen, maar als hij voor de deur stopt vraag hij nog eens of ik echt niet liever wil dat hij meegaat. "Lieverd, ik ga geen leeuwen temmen!" Ik geef hem een zoen en stap de auto uit. De voordeur gaat al open als ik halverwege de tuin ben, en ik verbaas me voor de zoveelste keer over mijn kleindochter Lonneke die iedere keer dat ik haar zie gegroeid lijkt, met haar lange benen in een strakke jeans en haar blonde haar opgestoken in een knotje. Naast haar is Klaartje met haar acht jaar nog maar een klein meisje. Ze omhelzen mij, of beter gezegd, ze geven mij een hug, want zo heet dat tegenwoordig hebben ze mij uitgelegd. Toen ik vroeg wat het verschil is keken ze elkaar zuchtend aan. Engelien en Bart staan al klaar voor vertrek, maar eerst loopt Engelien nog even met mij naar boven, waar Kjelt in zijn bedje op z’n rug ligt te slapen, z’n gebalde vuistjes steken boven het dekentje uit. Hij ziet er hartveroverend lief uit. "Als het goed is slaapt hij door", zegt Engelien. "En als hij wakker wordt is het ook goed", zeg ik. "Als hij huilt troost ik hem en ik blijf bij hem zitten totdat hij weer slaapt." Engelien lacht. "Ik hoef jou ook niets uit te leggen", zegt ze. "Hou het er maar op dat mijn moederhart altijd een beetje zorgelijk is." "Dan hoop ik dat jouw moederhart een leuke avond heeft", zeg ik. Even later slaat de voordeur achter haar en Bart dicht. In de kamer staat Lonneke bij de televisie. "Pap had een verrassing voor ons", zegt ze terwijl ze een dvd omhooghoudt. Klaartje geeft een schreeuw van plezier. "Frozen! Oma, we gaan Frozen kijken!" "Oma weet niet wat Frozen is", zegt Lonneke. Maar toevallig weet oma dat heel goed, want oma leest ook wel eens een krant en daar staan zulke dingen in. Dus installeren we ons met z’n drieën voor de televisie en tot mijn verbazing zit ik vanaf het eerste moment te genieten van een sprookje vol kou en ijs, rendieren, trollen, een sneeuwman, lieve liedjes, getover en alles wat je maar overhoop kunt halen om een sprookje werkelijkheid te laten worden.

Oma weet best wat Frozen is en vanaf het eerste moment genieten we van het sprookje vol kou en ijs

Zondag

De zondagse wandeling met Manon en Arie is langzamerhand traditie geworden. Iets waarop ik mij verheug, omdat ik sinds Charles er niet meer is veel te weinig buiten kom. Han heeft mij verrast met een polshorloge dat tegelijk stappenteller is. Het is een cadeau waar ik na een paar dagen al een stuk minder blij mee ben. Want een stappenteller heeft iets verslavends. Terwijl ik normaal gesproken bijna niet op mijn horloge kijk, zit ik nu elke tien minuten te controleren hoeveel stappen ik al gezet heb. In de boetiek zijn het er aardig wat, maar de stappen die ik zet als ik in de keuken bezig ben, vallen tegen. Misschien omdat het kleine eindjes zijn, van het aanrecht naar het fornuis en van het fornuis naar de keukenkastjes. Een was draaien en ophangen levert ook al niet veel stappen op. De zondagse wandeling met Manon is dus extra welkom omdat ik daarmee vaak nog net aan het aantal stappen kom dat ik per week wil halen. Maar eerlijk gezegd, een stappenteller is niet bepaald iets waar je rustig van wordt!

Tekst: Tineke Beishuizen. Beeld: iStock.

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden