null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

PREMIUM

Anne Wil: “Mam, jullie hadden voor mij de bruiloft niet hoeven afzeggen!”

Anne-Wils bruiloft met Han is afgeblazen vanwege de miskraam van haar dochter Manon. Zij heeft al 2 pubers, maar raakte onverwacht zwanger van haar veel jongere vriend Boy.

Getty Images/iStockphoto

Zaterdag

“Mam, jullie hadden voor mij de bruiloft niet hoeven afzeggen!” Het is de zoveelste keer dat Manon het zegt. Naast het verdriet om de miskraam heeft ze duidelijk ook last van een schuldgevoel. Wat ik ook zeg, het helpt niet. Ik kijk naar mijn dochter die sinds de miskraam zo bleek en in zichzelf gekeerd is.

“Lieverd, Han heeft het niet eens met mij overlegd! Zodra hij hoorde dat jij een miskraam had, was het voor hem vanzelfsprekend dat de bruiloft niet zou doorgaan. We maken er nu zelfs al grapjes over, dat het voordeel van je bruiloft uitstellen is dat je je er telkens opnieuw op kunt verheugen.” “Ach mam!” Manon is alweer bijna in tranen. Ze werkt weer, zit elke dag uren in haar werkruimte achter in de tuin. Maar het wil nog niet erg lukken, vindt ze zelf, omdat ze moeite heeft om zich te concentreren. “Het helpt me in elk geval om de dag door te komen.”

We hebben het even over Boy gehad, maar ik merkte dat ze liever niet over hem wil praten. Ja, hij is intens teleurgesteld en verdrietig, maar tegelijk ook vol optimisme. De volgende keer zal het vast goed gaan, daar is hij zeker van. Manon zou het liefst de hele dag in bed blijven liggen, met haar dekbed tot over haar oren en dan nergens meer aan denken. Maar ja, dat kan ze niet maken. Ze ziet me bezorgd kijken. “Maak je maar geen zorgen, mam. Ik weet heus wel dat dit ook weer voorbijgaat. Alleen voelt het nu nog even niet zo.”

Dinsdag

Telkens als ik mijn klerenkast opendoe, zie ik de jurk en het jasje hangen waarin ik had willen trouwen. Bewaren tot de keer dat onze bruiloft echt doorgaat, ligt het meest voor de hand maar het zal voelen alsof ik een tweedehands pakje aan heb, dat weet ik nu al. Onze huwelijksreis is natuurlijk ook niet doorgegaan en ook dat heeft Han geregeld zonder het er met mij over te hebben. Hij wist maar al te goed dat ik geen dag weg had gewild terwijl Manon mij nodig had. Later in de zomer gaan we er een paar weken tussenuit. Manon is ook van plan om iets te organiseren met Boy en de kinderen, zei ze. Ze kunnen moeilijk de hele zomer thuis zitten. “Frankrijk verveelt me nooit”, zei Han toen we het gisteravond over vakantie hadden. Omdat ik er precies zo over denk, is dat alvast geregeld. Nu alleen de datum nog.

Woensdag

Van Dorien hebben we niets meer gehoord, nadat Han haar heeft verteld dat de bruiloft niet doorging. Nu staat ze ineens voor de deur. “Ik kom gezellig een glaasje wijn drinken”, zegt ze. Het is een warme dag geweest, maar nu waait het een beetje. Het is prettig om buiten te zijn. “Ik heb zo’n leuk idee!”, zegt ze als we met een glas wijn aan de tuintafel zitten. “Ik heb dat grote huis in Frankrijk weer gehuurd. Het was vorig jaar zo leuk. Ik wil de hele familie weer om me heen hebben.”

Meer over

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden