null Beeld

“Anoniem bevallen kan levens redden”

Vanaf volgend jaar kunnen vrouwen anoniem bevallen in een daar speciaal voor opgezet centrum. Als ze dat willen, kunnen ze na de bevalling direct hun kind afstaan ter adoptie.

Susan Dalstra

Initiatiefneemster Barbara Muller denkt dat er tientallen levens van baby gered kunnen worden. "Tegenover 13 vondelingen in 10 jaar tijd staan 45 doodgevonden kinderen. Kinderen zonder naam, zonder stem. En dan zijn er nog de kinderen die nooit worden gevonden", vertelt Barbara aan het AD.

Eenzame bevalling

De vondeling die maandagavond in Den Haag werd gevonden, heeft geluk gehad. Het meisje belandde in goede handen. Maar er zijn tientallen baby's bij wie het niet goed afloopt. Ze overlijden in een container, in een park of tijdens de al eenzame en geheime bevalling omdat de vrouw niet om hulp durft te vragen. Soms uit vrees voor eerwraak, soms omdat er sprake is van incest.

LEES OOK: BABY TE VONDELING GELEGD IN DEN HAAG

Vondelingenkamer

Eerder richtte Barbara Muller al vondelingenkamers op. Om meer pasgeborenen een kans te geven wil ze in iedere grote stad een vondelingenkamer zoals er nu al zijn in Papendrecht, Middelburg, Oudenbosch en Groningen. Hoe meer plekken waar baby's in goede handen kunnen worden achtergelaten, hoe meer baby's het redden.

Anoniem bevallen

Anoniem bevallen hoort daar ook bij. Het is de bedoeling dat Nederland het voorbeeld volgt van Duitsland. Daar hebben al 600 vrouwen gebruik gemaakt van dat systeem. Ze werkt samen met gynaecologen, verloskundigen en kraamhulpen om volgend jaar een locatie voor anonieme bevallingen te openen.

Met baby naar huis

In Duitsland gaat 61% na zo'n anonieme bevalling toch mét baby terug naar huis. "Vrouwen die heel bang binnenkwamen en hun zwangerschap hebben verhuld, voelen zich niet langer met de rug tegen de muur staan. Er is direct hulpverlening."

Contact

Hoewel de moeders hun gegevens niet achter hoeven te laten, doet 95% dat toch. "Als het kind 16 jaar is, worden de gegevens overgedragen en kan er contact zijn met de biologische moeder. Daarmee is zó veel gewonnen. Die cijfers willen wij ook in Nederland halen. Dat is ons doel.''

Bron: AD. Beeld: iStock

Op alle verhalen van Libelle rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@libelle.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden